P. Raile Jakab SJ tiszteletére ünnepi rendezvény Amerikában

Boston College, Chestnut Hill, MA, USA – 2016. április 10.

Az eseményről angolul bővebb beszámoló alább, ami hamarosan magyarul is olvasható lesz. A hírt facebook oldalán világgá röpítette P. James Martin SJ is, oldalait a múlt héten közel félmillióan látogatták… (https://www.facebook.com/FrJamesMartin/timeline)

P. Raile a II. világháború alatt a Jézus Szíve templom igazgatója volt. 1944-ben ő és az itteni jezsuita közösség sokakat mentett meg, köztük több száz magyar zsidót, továbbá lengyeleket, katonaszökevényeket. Raile atya 1949-ben halt meg autóbalesetben Amerikában. Egy 1991-es döntés alapján nevét kőbe vésve örökítették meg Jeruzsálemben.

p_raile_jakab_sj_tiszteletere_unnepi_rendezveny_amerikabanAmerikában a Világ igazai közül kevesen vannak eltemetve, ezért az amerikai jezsuiták számára is igen jelentős Raile atya emléke, sírja. Más magyarok, akik a Világ Igaza elismerést kapták: id. Antall József, Bay Zoltán, Ferenczfalvi Kálmán, Karig Sára, Keken András, Király Béla, Koren Emil, Márton Áron, Nagy Vilmos, Slachta Margit, Sztehlo Gábor.

Az 1963-ban alapított Jad Vasem intézménye, a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága, adományozza a Világ Igaza kitüntetést, azoknak a nem zsidó embereknek, akik életük kockáztatásával mentettek zsidókat a holokauszt alatt. A kitüntetéssel tiszteletbeli izraeli állampolgárság is jár.

Minden Világ Igaza ültetett (vagy számára ültettek) egy örökzöld fát a Jad Vasem kertjében, ami a nevét viseli, ezzel jelképezve, hogy „aki egy embert ment meg, egy egész világot ment meg”. 1989-óta a nagyszámú kitüntetett miatt több fának már nincs hely, ezért nevüket kőbe vésve emléktáblákon örökítik meg. (https://hu.wikipedia.org/wiki/Jad_Vasem)

Mindez az esemény és emlékezés – történeti távlatával is – segítsen mindnyájunkat korunk kihívásai közt helyesen dönteni és cselekedni, például a jelen nagy népvándorlással kapcsolatban…
——-
Az angol beszámoló a Boston College-ban rendezett ünnepségről:http://jesuits.org/news-detail?TN=NEWS-20160504113934

Frissítve: 2016. július 26.