Páternoszter évadzáró: a „Viszkis” és Vízi Elemér SJ

  • Lehet-e „kutyából szalonna”?
  • A lelkigyakorlat és a börtöntapasztalat közös pontjai
  • Miért örülne Ferenc pápa a „Viszkis”-nek?
  • Bort inni és vizet prédikálni?

Ambrus Attila, a „Viszkis” és Vízi Elemér jezsuita provinciális szorult be a felvonóba képletesen a Páternoszter jezsuita podcast tizedik, évadzáró adásában.

Ami szóba került:

0.14 Nem szeretjük a zárt helyeket, de ez egy kitüntetett pillanat

A Páternoszterbe évadzáró, 10. adásunkban Ambrus Attila keramikus, a „Viszkis rabló” néven hírhedté vált volt jégkorongozó és Vízi Elemér jezsuita lelkivezető, a magyar rendtartomány vezetője ragadt be képletesen. Halljuk, miről beszélgetett a két csíki születésű atyafi a fekete kerámia dicséretén túl!

3.33 „Egyetlen fegyverem van, az idő”

Minden embernek van dolga a Földön, de csak életünk végén visszanézve lehet megítélni, beteljesítettük-e küldetésünket – mondja az egykori „Viszkis rabló”, aki tíz évvel ezelőtti szabadulása óta igyekszik visszaadni a közösségnek, amit korábban elvett.

7.00 „Mindent én rontottam el”

A kilencéves Attilát kitiltották a templomból, mert megette az ostyakészletet, s aztán két évtizeden át öntudatlanul is azon dolgozott, hogy betöltse apja róla mondott keserű ítéletét. A börtönben sikerült elfogadnia magát, amikor rájött: addig mindig mást hibáztatott. Azóta kibékült édesanyjával, és megfogadta, hogy a gyereknevelésben is felülírja a kapott és általa kialakított rossz mintákat.

11.30 „Van, aki ült már és van, aki fog…”

Attila szerint legalábbis egy ponton mindenkinek szembe kell néznie megkötözöttségeivel, új irányokat keresni életének. A kommunista börtönök ingerszegény környezete a jezsuiták számára a szenvedés mellett a lelkigyakorlatok ideje volt, s Elemér mindenkit megnyugtat: ma már lelkigyakorlatos házak segítik a külvilág kizárását, a befelé figyelést, a találkozást Istennel és életünk újraértékelését.

19.14 Miben ért egyet a „Viszkis” és a pápa?

Attila hisz az emberiséget jó irányba vezető legfelsőbb lényben, de a vallási vezetőkben csalódott, a pompából szegénységet hirdető egyházakat hiteltelennek tartja, ha pedig visszaélnek az emberek hiszékenységével, akkor kinyílik a bicska a zsebében. Elemér – akiről az is kiderül, miért lett pap – számára az emberi gyarlóság nem hitelteleníti Istent vagy az evangéliumot, tökéletes ember különben sincs, de mindenki változhat, és Isten rajtuk keresztül is tud formálni másokat.

32.16 Templomból pub? Miatyánk gitáron!

Mindketten úgy látják, hogy Európában a keresztény felekezetek háttérbe szorultak, de ennek oka nemcsak a szekularizáció, hanem az átmenet a hagyományos népegyházból a felnőtt kereszténység felé. Mit lehetne másképp csinálni? Láttatni, tudatosítani kell Istenről ránk bízott értékeinket, teret nyitni a fiatalok számára a közösség és a növekedés megélésére!

40.04 (Nem csak) erdélyi kérdések

Miért nem tudta Ceaușescu megtörni a székelyeket? Miért akarja valaki, aki fütyül a templomra, megkereszteltetni a gyerekét? Hogyan kovácsolja össze Ukrajna lakosságát az országuk ellen indított háború? Hogy van az, hogy az egyház a szegénység és az üldöztetés idején nagyon erős, a jólétben pedig meggyengül? Óda a példamutatás, a közösség, az értékrend, a valahová tartozás fontosságához.

52.10 Bagossy Brothers Company: Fordul a világ

Ha a liftzene beléjük nem fojtja a szót, beszélgetésünk tovább is tartott volna… Műsorunk nyári szünetre megy, addig is ajánljuk magunkat: érdemes meghallgatni korábbi adásainkat is! Köszönjük a figyelmet!


Korábbi adások:

Sterczer Hilda hegymászó és Lukács János SJ

Dolhai Attila énekes és Kajtor Domonkos SJ

Grecsó Krisztián író és Bellovics Gábor SJ

Zólyomi Zsolt parfümőr és Kiss Ulrich SJ

Szalóki Ági énekes és Kiss Ferenc SJ

Bubnó Márk zenész és Elek László SJ

Győrfi Pál mentőstiszt és Nagy Ernő SJ

Mező Misi zenész és Hiba György SJ

Juhász Anna irodalmár és Sajgó Szabolcs SJ

Az egyes adások meghallgathatók a Páternoszter Spotify csatornáján és az alábbi podcast-alkalmazásokban is:

Spotify
Apple Podcasts
Breaker
Google Podcasts
Pocket Cast
Stitcher
Castbox
Podcast.hu

A Páternoszter médiapartnerei:

Frissítve: 2022. július 18.