Sudár Annamária és a Misztrál

„… a dal szüli énekesét”

A Misztrál együttes és Sudár Annamária estje Babits Mihály megzenésített verseiből.

A műsor címe a Mint forró csontok a máglyán című Babits-versből vett idézet, amelynek kiválasztása utal Babits Mihály Költészet és előadóművészet című, a Nyugatban megjelent írására is:

„A vers nem marad ugyanaz előadva, ami olvasva volt: és nem szabad ugyanazon szempontok szerint tekinteni többé. […] Tény az, hogy az előadó is kényszerül egészen újat adni a költő művéhez, mint az illusztrátor: olyan valamit, amit a költő nem mondott és nem is képzelt el és nem is gondolt rá, hogy elképzeljük. Kényszerül kiegészíteni a költő művét, bármily teljes és kész az már magában, és a jó előadó ösztönösen úgy fogja ezt a kiegészítést megcsinálni, hogy új művészi eredmény áll elő, nem azonos a költő művével, de nem is egészen idegen attól.”

A műsor a Misztrál együttes 2013-ban megjelent, tizennyolc megzenésített Babits-verset tartalmazó lemeze nyomán, 2016 tavaszán – Babits Mihály halálnak 75. évfordulója alkalmából, az esztergomi Babits Emlékév szervezőinek felkérésére – készült. Az összeállításban – többek között – elhangzik a Mint forró csontok a máglyán, az Álmok kusza erdejéből, a Psychoanalysis Christiana, az Esti megérkezés, a Zsoltár gyermekhangra, a Turáni induló és a Sunt lacrima rerum című versek megzenésített változata, valamint a Húsvét előtt című költemény, s Tóth Árpád egy Babits-ünnepség számára írt, Prospero szigetén című verse is.

Sudár Annamária és a Misztrál együttes több közös műsort készített az elmúlt évek során, melyek közül a Magyar Pálos Rend történetét bemutató Asperges me… című est 2013-ban, A várakozás zsoltára című adventi összeállítás pedig 2014-ben és 2015-ben is elhangzott a Párbeszéd Háza színpadán.

A Babits-lemez dalai: http://www.misztral.hu/lemezek/Babits%20CD/30

misztral_borito

AZ EGYÜTTES TAGJAI:
Heinczinger Mika – ének, szoprán-, basszus-, moldvai-furulya, doromb, duda, gitár, szarukürt
Pusztai Gábor – dobok, ütőhangszerek, midi, koboz, kaval, ének
Tóbisz Tinelli Tamás – ének, akusztikus gitárok, elektromos gitár, basszus gitár
Török Máté – ének, cselló, akusztikus gitárok, tambura

A koncerten közreműködik: Heigl László – nagybőgő

Az együttes honlapja: misztral.hu

Sudár Annamária honlapja: sudarannamaria.hu

misztral_babits

Frissítve: 2016. november 27.