Szalóki Ági és Kiss Ferenc SJ a Páternoszterben

  • Baj-e, hogy a posztmodern korban alapértékek kérdőjeleződnek meg?
  • A hátrányos települések felzárkózásának esélyei
  • A szezonális, helyben megtermelt élelem dicsérete
  • Hogyan gondolkodjunk a muszlimokról?
  • Milyen mértékben tudunk segíteni a hozzánk érkező menekülteken?

Szalóki Ági énekes és Kiss Ferenc jezsuita testvér szorult be a felvonóba képletesen a Páternoszter jezsuita podcast ötödik adásában.

Ami szóba került:


0.14 „Szép a hangod!”

A Páternoszterbe ezúttal Szalóki Ági dalszerző, előadóművész, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnöke ragadt be Kiss Ferenc jezsuita testvérrel, aki szinte csak pihenni jár haza Miskolcra, egyébként az arlói romamisszió munkatársa és Egerben tanul szociálpedagógiát.

03.44 Közös álom felkarolni a lemaradókat

Feri mesél az arlói jezsuita jelenlétről és azon belül az ő munkájáról, Ági pedig beszámol régi vágyáról, hogy a zenéjével hátrányos helyzetű kismamákat és babáikat segítse. Mi kell ahhoz, hogy egy egész település felzárkózhasson? Hogyan változik a falu szerepe a jövőben? Hogyan segít a közösség és a munka megállítani a negatív társadalmi folyamatokat? Ezek a kérdések az egész beszélgetést végigkísérik.

10.15 Minden megkérdőjeleződött?

Az emberek egyre kétségbeesettebben keresik a boldogságot, miközben kicsúszik a lábuk alól a szilárd talaj, a megtartó tradíció. Persze ez a megkérdőjelezés számos újdonságot is adhat a világnak, mindig izgalmas és tanulságos kikacsintani a megszokott koordinátarendszerből, csak az a baj, ha nincs időnk megélni az útkeresés mélységét, szembenézni annak bizonytalanságával.

18.59 Tenni vagy nem tenni?

Nem is gondolnánk, milyen sokat tehetnénk, hogy jobbá tegyük világunkat. Az a kérdés, szembe tudunk-e nézni a problémákkal, együtt keresni másokkal a megoldásokat. Másokhoz képest Magyarország jó helyzetben van, de azért Jézusnak Pest megyében is bőven lenne dolga. És mit mondott XVI. Benedek pápa a nagytőke gátlástalan farkastörvényeiről?

22.33 Példázat az Isten országáról

A népzenében és a világzenében is jártas énekesnő szerint család- és hazaszeretet nélkül a Jézus Krisztus által meghirdetett egyetemes testvériségre hivatkozni csupán üres szólam. De hogyan tudjuk hitelesen összehangolni a kettőt? A jezsuita szerint ezt az ellentétet is segít feloldani, ha mi is állampolgárai leszünk Isten országának.

30.39 Hol vannak a szeretet határai?

A krisztusi szeretet példáját követve feláldozhatja-e magát a keresztény értékekre épült Európa, hogy befogadjon más vallású, kultúrájú közösségeket? A jezsuitának erre két válasza is van, az egyik libanoni és szíriai élményei, a másik a Japán jezsuita misszionáriusairól szóló Némaság című film nyomán született meg benne.

39.23 Liftzene búcsúzóul

Szalóki Ági: Gingalló (koncertfelvétel). Egy hónap múlva jön az új adás, addig is mindenki fürkéssze kitartóan az útjába eső pocsolyákat!


Korábbi adások:

Bubnó Márk zenész és Elek László SJ

Győrfi Pál mentőstiszt és Nagy Ernő SJ

Mező Misi zenész és Hiba György SJ

Juhász Anna irodalmár és Sajgó Szabolcs SJ

Az egyes adások meghallgathatók a Páternoszter Spotify csatornáján és az alábbi podcast-alkalmazásokban is:

Spotify
Apple Podcasts
Breaker
Google Podcasts
Pocket Cast
Stitcher
Castbox
Podcast.hu

A Páternoszter médiapartnerei:

Frissítve: 2022. március 21.