Személyi változások a magyar jezsuiták háza táján

A magyar jezsuiták életében a nyár elején, majd augusztus 1-től, illetve szeptembertől Vízi Elemér SJ tartományfőnök döntése alapján számos személyi változás következett be. Az átalakulás érinti többek között a Párbeszéd Házát, szegedi műveinket, a dobogókői Manrézát, a püspökszentlászlói Életrendezés Házát és arlói missziónkat. Az alábbiakban az egyes intézmények vezetésében történt átalakulásokról számolunk be.

  • A Párbeszéd Háza szeptembertől a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia részeként folytatja tevékenységét. Az FFJA-t irányító testület jezsuita vezetője Koronkai Zoltán SJ lett, további tagok: Szigeti Szabolcs elnök, Szécsi Anikó operatív igazgató,  valamint Lázár-Kovács Ákos kommunikációs és kulturális programvezető. A PH szervezeti átalakulásáról ezen a linken lehet bővebben olvasni.
  • Sajgó Szabolcs SJ-t a tartományfőnök – megköszönte többéves szolgálatát a Párbeszéd Háza vezetőjeként, arculatának és elismertségének kiépítésében – felmentette az intézmény irányítása alól, s kinevezte a rendtartomány kulturális és szociális delegátusának, megtartva eddigi feladatát a Jezsuita Menekültszolgálat jezsuita vezetőjeként és az ukrajnai háború következtében kialakult humanitárius válságkezelés koordinátoraként. Egyben megkérte a most (Palóczné Kovács Beáta koordinálásával) alakuló Jezsuita Önkéntesprogram lelkészi feladatainak ellátására, valamint az Afrikához kapcsolódó projektek összefogására és kísérésére.
  • A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium rektora  Nevelős Gábor SJ lett. Az intézmény eddigi vezetője, Sárvári Balázs tanácsaival segíti utóda munkáját.
  • A szegedi Szent József Jezsuita Templom igazgatója Elek László SJ, a helyi jezsuita közösség elöljárója és a Kaszap István Szakkollégium lelkivezetője – egyben a szegedi jezsuita közösség elöljárója – pedig Szőcs László SJ lett. Az intézmény rektora szeptembertől az eddigi titkár, Szmeskó Gábor.
  • Elődjük, Hesz István SJ a püspökszentlászlói Életrendezés Háza lelkészeként folytatja szolgálatát.
  • Itteni elődje, Hofher József SJ Budapesten, a Lehetőségek Iskolája jezsuita referenseként tevékenykedik tovább (emellett besegít a budapesti lelkipásztori szolgálatokba).
  • A Manréza – Ignáci Lelkiségi Központ igazgatója Tóth Árpád SJ lett. A dobogókői intézmény eddigi vezetője, Lukács János SJ továbbra is a helyi jezsuita közösség elöljárója, emellett segíti a Manréza működését, és több időt szentel európai formációs delegátusi feladatainak.
  • A rendtartomány augusztus 1-től átvette a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Arlói egyházközségét, melyet plébániai kormányzóként Tőkés György SJ vezet, munkáját Sóti János SJ segíti.
Frissítve: 2022. szeptember 25.