„Szemlélhettem a csodát” – életútinterjú-kötet Sajgó Szabolcs jezsuitával

„Az ember hivatása az, hogy rajta keresztül valami sokkal egyetemesebb, sokkal több találjon utat maradandóan a világba” – vallja Sajgó Szabolcs jezsuita. A Párbeszéd Háza idén 70. születésnapját ünneplő igazgatója a Jezsuita Kiadónál megjelent életútinterjú-kötetben tekintette át, „miket is művel ez a Magasságbeli” általa. A „Szemlélhettem a csodát” címmel a Jezsuita Kiadónál megjelent könyvet olvasva más is rácsodálkozhat Isten munkájára.

Sajgó Szabolcs
Sajgó Szabolcs. Fotó: Orbán Gellért

Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, költő, író, műfordító 1951-ben született Budapesten. 1974-ben szentelték pappá, 1981-től Belgiumban, majd 1982-től Kanadában élt, ahol belépett a jezsuita rendbe. A Szív jezsuita magazin kiadója és szerkesztője volt tíz évig, majd a Szent Ignác Szakkollégium alapító lelki vezetője, a Szentjánosbogár mozgalom születésénél is ott bábáskodott, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének pedig alapító tagja és alelnöke. 1993 és 2008 között a dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Ház alapító vezetője volt. 2008-tól újra Kanadában élt, Torontóban szolgált plébánosként. 2014-től vezeti a budapesti Párbeszéd Házát.

„Nem szívesen fókuszálok egyvalamire, mert szinte minden kezdeményezésben meglátom az értéket, azt a kontextust, amelybe állítva érdekessé válik”

mesélt sokrétű szolgálatáról A Szív idén július-augusztusi számában.

A Párbeszéd Háza igazgatójával készült beszélgetőkötet az Arcélek sorozat legújabb darabja. A Jezsuita Kiadó ezen kiadványai azt mutatják be, hogyan élték meg jezsuiták szerzetesi hivatásukat Erdélyben, Japánban vagy éppen a sztálini Szovjetunióban. A könyvsorozatban eddig Nemeshegyi Péter SJ, Szabó Ferenc SJ, Godó Mihály SJ és Walter Ciszek SJ tekintett vissza életútjára.

Sajgó Szabolccsal Szerdahelyi Csongor újságíró, az Országút című lap főszerkesztője beszélgetett.

A könyv megrendelhető a Jezsuita Kiadó honlapján.
Frissítve: 2021. szeptember 20.