Teremtésvédelem felsőfokon, avagy széndioxid-semlegesség a katolikus egyházban?

A londoni jezsuiták Mount Street-i központjukban a közelmúltban olyan konferenciának adtak helyet, amely a klímavédelem jegyében azzal foglalkozott, hogy a katolikus egyház intézményei pénzügyi befektetéseik által hogyan járulhatnak hozzá a széndioxid-semlegességhez (vagyis a nulla CO2-kibocsátáshoz). Tornya Erika RSCJ összefoglalója.

A konferencia főelőadója Lorna Gold, a Laudato Si’ projekt koordinátora elmondta, hogy a jelenlegi környezeti válságban nagy súlya van a katolikus egyháznak azzal, hogy a pénzügyi befektetések során a fosszilis energiahordozók helyett a megújuló energián alapuló befektetéseket választja. A keresztény közösségek közül elsőként a kvékerek kötelezték el magukat a széndioxid-semleges energiahordozókba való befektetések mellett: ők 2013 óta nem tesznek pénzt olyan beruházásokba, amelyek fosszilis tüzelőanyagot használnak. Őket 2016-ban követte az anglikán egyház, Írországban pedig a Katolikus Püspöki Konferencia  2018 augusztusában eladta fosszilis tüzelőanyag-beruházásait.

Eddig az angol-walesi katolikus egyház nem tett semmilyen lépést, de a jezsuiták által szervezett konferencia hatására ez várhatóan jelentős mértékben meg fog változni. Lorna Gold elmondta, a befektetőket általában két dolog tartja vissza a váltástól. Egyrészt a bizonytalanság, hogy pénzt veszíthetnek, másrészt az a meggyőződésük, hogy részvényesként befolyásolni tudják a környezetvédelmi kérdéseket az elavult energetikai megoldások esetén is. Gold szerint azonban az elmúlt harminc év tapasztalatai azt mutatják, hogy a részvényesek gyakorlatilag nincsenek befolyással környezetvédelmi kérdésekre, ezért radikálisabb megközelítésre van szükség.  A jelenlegi, széndioxid-semleges, nap-és szélenergiát használó technológiák fejlettsége megengedi a biztonságos pénzügyi befektetéseket. Ahogy az ír katolikus egyház tapasztalata megmutatta, a széndioxid-semleges befektetésekre való áttérés nem okozott hozamcsökkenést.

A konferencián Stephen Power SJ, a brit jezsuiták ökonómusa elmondta, a fosszilis tüzelőanyagba való befektetések kiváltása mellett arról is szó esett, miként lehet támogatni az átmenetet a jelen helyzetből az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőbe. A jezsuiták jelenlegi etikus befektetési pénzügypolitikájának megfelelően nem tesznek pénz olyan vállalatokba, amelyek több mint 10 százalékot használnak fel kátrányos homokból származó termikus szénből vagy olajból. A jezsuita etikai befektetési bizottság rendszeresen felülvizsgálja ezt, s olyan fenntartható üzleti modell felé haladnak, ami egyre inkább a széndioxid-semleges befektetéseket részesíti előnyben.

Frissítve: 2019. március 12.