Szent Ignác 400: így ünneplik a jezsuiták rendalapítójuk szentté avatását

Ünnepi szentmisével, életrajz és bélyeg megjelentetésével, valamint az ukrajnai menekülteket segítő adománygyűjtéssel emlékeznek a magyar jezsuiták Loyolai Ignácra és társaira szentté avatásuk 400. évfordulóján. A Jézus Társasága központi római ünnepségén Ferenc pápa is részt vesz: a szentatya misét mond a jezsuiták anyatemplomában. Összefoglaljuk, mit érdemes tudni az évfordulóról és a március 12-i programokról.

Rendalapítója megtérésének 500. évfordulóján a Jézus Társasága világszerte Szent Ignác-évet hirdetett. A 2021. május 20-án kezdődött eseménysorozat 2022. július 31-én ér véget, és magában foglalja az első jezsuita, valamint társa, Xavéri Ferenc és másik három neves katolikus személyiség – 1622. március 12-én történt – szentté avatásának 400. évfordulóját is.

A mostani megemlékezés, ahogy az egész Szent Ignác-év is, abban erősít meg minket, hogy a megtérés útján járjunk, hogy életünk a szentség felé közelítsen – nyilatkozta Arturo Sosa generális. A jezsuita rend vezetője hozzátette: az, hogy nagyböjtben, a világjárvány és a háború elmúltáért imádkozva ünneplünk, segíthet mélyebben megélni a találkozást Jézus Krisztussal.

Nem csak jezsuita szentekre emlékezünk

Kiket is ünneplünk pontosan március 12-én? Loyolai Ignác földi zarándokútját Vértesaljai László SJ hozza közel hozzánk. Az első jezsuita generálissal egy napon nyert bebocsátást a szentek sorába Xavéri Ferenc, Néri Fülöp, Avilai Teréz és Földműves Izidor is. Életüket és a lelkiségükben fellelhető párhuzamokat külön cikkben ismertetjük.

Napjainkban több mint száz jezsuita boldoggá- vagy szenttéavatási ügye van folyamatban. Hogyan válhatunk szentté? Képesek vagyunk csodákra? Mit tanulhatunk a mártírok és hitvallók példájából? Erről kérdeztük a Jézus Társasága általános posztulátorát, Pascual Cebollada SJ-t. Az életszentség kérdését hétköznapi és gyakorlati szempontok alapján jártuk körül a Rómában teológiát oktató Patsch Ferenc SJ-vel.

A magyar jezsuiták negyedéves lapja, a M.I.N.D. tavaly nyári számában Ignác személyiségét mutatta be, idén tavaszi számának középpontjában pedig a szentté avatás áll. További írások az emlékév oldalán olvashatók a témában.

Ünnepi szentmise Rómában és Budapesten is

A szentté avatás 400. évfordulója az Ignác-év kiemelt eseménye, amelyről az egész világon megemlékeznek. A jezsuiták római anyatemplomában, az Il Gesù-ban Ferenc pápa misézik március 12-én, szombaton 17 órától. A rend központi ünnepségét  élőben közvetítik, ezen az oldalon lehet majd követni.

A magyar ünnepségek 18 órától kezdődnek a pesti Jézus Szíve-templomban, majd a szomszédos Párbeszéd Házában folytatódnak, ahol bemutatjuk a rendalapítóról magyarul frissen megjelent regényes életrajzot, valamint a Magyar Posta Szent Ignác-bélyegét, de ízelítőt mutatunk az Ignác életéről most készülő musicalből is. A jezsuiták mindkét alkalomra várják barátaikat. A szertartást a templom YouTube-csatornája élőben közvetíti.

Mátyás-templom helyett adománygyűjtés

A megemlékezés az Ukrajnában dúló háború árnyékában zajlik, ezért az eredetileg a Mátyás-templomba tervezett ünnepséget szerényebb körülmények között tartjuk meg. Miért azt a helyszínt választottuk eredetileg? Az egykor a Jézus Társasága által működtetett templom történetéről és a jezsuiták budai jelenlétéről itt írunk részletesebben.

A magyarországi jezsuiták úgy döntöttek, hogy a rendtartományhoz kapcsolódó templomaikban a március 12–13-i hétvégén összegyűlt adományokat a háborús menekültek javára ajánlják fel. Az ukrajnai menekültek támogatásáról ezen az aloldalon számolunk be.

Frissítve: 2022. március 11.