Szentjánosbogár

A Szentjánosbogarat Dunakeszin két plébánia több mint tíz családja hozta létre a 80-as évek második felében, azzal a céllal, hogy gyermekeik számára tartalmas kikapcsolódást nyújthassanak keresztény körülmények között az általuk szervezett gyerekklubban. A szülők kiadványt is létrehoztak a gyerekek számára, melyet ők írtak és terjesztettek. A klubot, a kisújságot, valamint az időközben létrejött énekkart Szentjánosbogárnak nevezték el. Az újság ára pedig két gombóc fagyival volt egyenlő.

1990-ben érkezett haza Kanadából A Szív című újság, melynek főszerkesztője, P. Sajgó Szabolcs SJ véletlen folytán megismerkedett a Szentjánosbogarakkal és tevékenységükkel. Szabolcs atya meghívta a dunakeszi kis újság szerkesztőit, hogy a lapon belüli gyerekrovatot szerkesszék tovább, amely így országosan is ismerté tette őket. A rovat célja az volt, hogy közvetlen viszonyban álljon olvasóival, így aktív levelezést folytattak velük. A Szentjánosbogárnak akkora sikere lett, hogy 1991-ben nyári tábort is megszerveztek jutalomból ezeknek a gyerekeknek Dunakeszin. A tábor is hatalmas sikert aratott, így évről évre újból meg kellett rendezni. Az egyre nagyobb népszerűség miatt az évek folyamán a jelentkezők létszáma is folyamatosan nőtt, így egy-két esztendő után nem volt elég egy helyszín, és szinte minden évben egyre több táborra volt szükség. Eddig 133 településen fordultunk már meg, egyes helyeken nem is egyszer.

Az utóbbi években hat helyszínen szervezünk 80-150 fős gyermektábort 10-16 éveseknek június végén. Ifjúsági tábort két helyszínen a 17-21 éveseknek július közepén, és 21+ tábort a 21 év felettieknek július végén. A családos bogarak is összegyűlnek augusztus elején, és a fiatal felnőtt nemzedék is szervez magának Vándor-tábort augusztus közepén.

Elérhetőségek:
Zólyomi Kata (koordinátor): ,
Demjén Dorottya (irodai munkatárs és klubkoordinátor): , ,
Cím: 1085 Budapest, Horánszky u. 20.
Telefon: 1/266 1336, 30/743 5860, 30/431 0143

A Szentjánosbogár honlapja: szentjanosbogar.hu
Facebook: www.facebook.com/SzentjanosbogarKHE

 

Frissítve: 2022. január 17.