Szeptembertől újra Faludi Filmklubok a Premier Kultcaféban

Hamarosan folytatódnak a magyar jezsuiták képzési intézménye, a Faludi Ferenc Akadémia filmklubjai. Páros szerdákon nemzetközi és hazai klasszikusokat vetítünk, páratlanokon pedig az utóbbi másfél évtized dokumentumfilmes mezőnyének legjobb alkotásaiból lesz válogatás a Kálvin téri Premier Kultcaféban. A vetítések után az alkotók és filmes szakértők vezetésével ezúttal is lehetőség lesz megbeszélni a látottakat.

A magyar jezsuiták képzési intézménye, a Faludi Ferenc Akadémia 2000 óta szervez filmklubokat. A heti rendszerességgel, szerdánként 18:45-kor tartott vetítéseket követő beszélgetések során az érdeklődőknek alkalmuk nyílik a film alkotóival vagy filmesztétákkal megvitatni az alkotás tartalmi és formai kihívásait. A filmklubok alcíme „látható és a láthatatlan”, a filmek és a beszélgetések ehhez igazodva azt vizsgálják majd, hogy a kézzelfogható világ tényei mellett hogyan jelenik meg életünknek az a távlat, amely érzéki módon többnyire megragadhatatlan.

A játékfilmek közül ősszel műsorra kerül Sorrentino idős korról szóló, Ifjúság című remeke vagy Cassavetes késői mesterdarabja, a Szeretetáradat. Keletről Kurosawa 1961-ben készült A testőre és Borisz Hlebnyikov Szívritmuszavarok című 2017-es filmje érkezik, a nyugati alkotók munkái közül pedig a Dardenne fivérek 2002-es, A fiú című filmjét kínáljuk. De nem feledkeztünk el a hazaiakról sem: Fehér György Szürkület című bűntörténetét és Szabó István Szabó Magda-adaptációját, Martina Gedeck és Helen Mirren főszereplésével forgatott Az ajtót is együtt nézhetjük meg.

Szeptember 11-én indul a DOKU Filmklub, amely az utóbbi másfél évtized hazai terméséből mutat be válogatást. Láthatjuk többek között Mispál Attila Pilinszky Jánosról szóló sorozatának második darabját, Papp Gábor Zsigmond Kettévált országát, Simonyi Balázs futófilmjét, az Ultrát, Sívó Júlia A folyó másik partja című, egy hajléktalanokból álló színjátszócsoport próbafolyamatát megörökítő alkotását, vagy Novák Tamás Game Over – avagy hogyan öltük meg a futballt című, a sportfogadás árnyoldalait bemutató művét is.

A részletes program a mellékelt szórólapokon olvasható. Jegyeket a helyszínen lehet váltani, és a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is lehetőséget kínálunk kedvezményes bérlet vásárlására.

Frissítve: 2019. augusztus 22.