Szerzetesi sziget

Szerzetesi Sziget néven új programsorozattal segíti a budapesti Loyola Café a fiatalok hivatás és útkeresését. Május első hétvégéjétől egy hónapon át motoros szerzetesekkel és borlovagokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők Budapest belvárosában, ugyanis a Sziget első vendégei a pálos rendi szerzetesek.

A programsorozat célja, hogy az érdeklődők megismerhessék a magyarországi rendeket, találkozhassanak szerzetesekkel, és feltehessék azokat a kérdéseket, melyeket a mindennapok során nem mernek, vagy nincs lehetőségük megkérdezni. A rendek történetét és hivatását közvetlen, interaktív programok során ismerhetik meg a fiatalok. A férfi és női szerzetesrendek kiállításokkal, rendtörténeti előadásokkal készülnek, valamint a Loyola Café kialakította az úgynevezett Szerzetesi sarkot, ahol a zajtól elvonulva beszélgethetnek a fiatalok a szerzetesekkel.

A kor fiataljainak rendkívül kevés közvetlen ismeretük van a szerzetesi életformáról, sok “tévhittel” vagy előítélettel vannak megterhelve. A Szerzetesi Sziget rendezvényei során a fiatalok egyrészt képet kaphatnak  a közösségekről, azok karizmájáról, küldetésükről, másrészt személyesen találkozhatnak “valódi” szerzetesekkel. Lehetőség nyílik ismeretek szerzésére, illetve arra, hogy kérdésekkel forduljanak a szerzetesrendek megjelenő tagjaihoz. Ez jól illeszkedhet a közösségek hivatásgondozó programjába, hiszen a Szerzetesi Sziget  teret kínál arra, hogy a fiataloknak megmutassák a közösségek a lelki kincseiket, a szokásaikat, hagyományaikat, munkáikat.

A program a bécsi Quo Vadis központ mintája alapján indult, de természetesen a helyi viszonyokra alakítva.

A Szerzetesi Szigeten májusban az első és egyetlen magyar alapítású rend, a Magyar Pálos Rend mutatkozik be.

 

További bemutatkozók:

2013. június: domonkos nővérek
2013. szeptember: ferencesek
2013. október: szaléziak
2013. november: szociális testvérek
2013. december: piaristák
2014. január: verbiták
2014. február: SCJ nővérek
2014. március: karmelita nővérek
2014. április: Vinculum Caritatis
2014. május: Nyolc Boldogság Közösség
2014. június: kismarosi Ciszter Nővérek

Frissítve: 2016. július 29.