Szerzetesség? Család? Nem tudsz dönteni? Segítünk!

Szabad életállapotú fiatal katolikus férfi vagy? Érdekel a jezsuita élet? Komolyan foglalkoztat a papi vagy a szerzetesi hivatás, de még nem jutottál világos döntésre? Tedd próbára magad, és kövesd velünk az Urat! Jelentkezésedet Nagy Bálint SJ várja 2019. július 15-ig.

A 2018/19-es évfolyam tagjai Nagy Bálint SJ-vel (balra). Az esztendő végére az öt fiatalemberből kettőben megszületett a döntés: felvételüket kérték a Jézus Társaságába.

Miért Montserrat? A jezsuita rend alapítója, Loyolai Szent Ignác életének jelentős fordulópontja kötődik Montserrat hegyéhez: itt cserélte nemesi öltözetét az egyszerű zarándokok ruhájára, és innen vágott neki, hogy felfedezze, mire is hívja őt az Úr. Erre a tapasztalásra utal a pasaréti Sodrás utcában működő Xavéri Szent Ferenc jezsuita közösség által meghirdetett Montserrat hivatástisztázó és jelöltév. Az esztendő bátor és nagylelkű próbaidő, amikor a kereső személy tesz egy konkrét lépést, hogy a bensőjében tapasztalt megmozdulásokat, vágyakat és hívásokat próbára tegye.

„Vajon tényleg a szerzetesi, papi életformára hív az Úr, vagy inkább a családos élet felé vezet az utam? Megtalálom-e Isten jelenlétét, és megerősödöm-e a tőle jövő hívásban? Alkalmasnak élem-e meg magam a papi, szerzetesi életformára? Helyemen érzem-e magam a jezsuiták között? Kívülről, az úton mellettem lévők felől is hasonló megerősítést kapok, mint amit én megélek? Növekszem-e szabadságban, örömben az év során? Megélem-e a szabadságot, örömet ebben a keresett életformában?”

A pasaréti Montserrat-házba egy tanévre, 2019 szeptemberétől 2020 júliusáig beköltözők folytatják egyetemi tanulmányaikat, illetve munkahelyükön dolgoznak, emellett részt vesznek a közösség életében, és hozzájárulnak a közös költségekhez. A házigazdák mindehhez rendelkezésedre bocsátják az ötszáz éves jezsuita hagyomány lelki eszközeit, és megtanítják helyes használatukat.

A tér, amit a jezsuita közösség megnyit a jelöltek számára, olyasmihez hasonlítható, mint egy jól felszerelt műhely. Az anyagot a jelöltek hozzák, és ők is dolgoznak rajta, de nem egészen egyedül, hiszen pár képzett mesterember is ott tartózkodik, akik értenek az szerszámokhoz, és segítenek az eszközök jó használatában.

Tedd próbára magad, és tégy egy lépést az Úr felé!

A Montserrat hivatástisztázó és jelöltév időtartama:
2019. szeptember – 2020. július

Jelentkezési feltételek:

  • 18-35 év közötti, szabad életállapotú, katolikus férfi
  • pszichológiai alkalmasság
  • szabad elhatározás belépni a Montserrat-év programjába

Anyagiak:

  • arányos hozzájárulás a közös költségekhez.

A jelentkezés folyamata:

A jelentkezések elbírálása és visszajelzés:

legkésőbb 2019. augusztus 31-ig.

Alább egy videó a 2018/19-es Montserrat-év felhívásával:

 

 

Frissítve: 2019. május 20.