SZIKsong az arlói jezsuita romamisszióért

A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium SZIKsong projektje a 2019/2020-as tanévben indult útnak a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium öregdiákjainak kezdeményezésére. Célja elsősorban a kollégium szakmai, társadalmi és szociális projektjein túl egy kulturális, zenei kezdeményezés megvalósítása volt, az elért tanulmányi- és versenyeredményeinken túl egy másik arcunk megmutatása a világnak. Az elmúlt tanévben négy koncertet tartottunk a Jézus Szíve Jezsuita Templom támogatásával az altemplomban, mindegyiket száz vagy olykor több fő részvételével. A járványügyi helyzetben sem szerettük volna abbahagyni a projektet, azonban a szigorú előírások és mindannyiunk egészsége érdekében ezt az online térbe kell átköltöztetnünk.

Három online koncertet tervezünk ebben a félévben: az első időpontja október 14., ezt követően november és decemberben is jelentkezünk. A koncerteket Facebook-oldalunkon fogjuk bemutatni: https://www.facebook.com/sziksong

A projektben idén résztvevő szakkollégisták: Berindza Donát, Kádár Gellért, Forrai Katalin, Guba Dávid, Janka György, Poncsák Fanni, Pop Andrea Júlia.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében jótékonysági kezdeményezést is szeretnénk a koncertsorozat köré szervezni. Kollégiumi közösségünkkel szívünkön viseljük a rendtartomány új romamisszióját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Arlón, az ottani gyerekek sorsát. (A kezdeményezésről további részletek itt: https://jezsuita.hu/rommisszio-arlon-immar-a-jezsuitak-reszvetelevel/

Az online koncertekkel párhuzamosan az adjukossze.hu-n adománygyűjtést indítunk. Kezdeményezésünkkel a községben induló önkéntesprogram helyszínéül szolgáló, a leendő önkénteseknek szállást nyújtó Jelenlét Ház felújítási költségeihez szeretnénk legalább 500.000 Ft-tal hozzájárulni. Bízunk benne, hogy akár még felülmúlni is sikerülhet ezt a célt, ehhez azonban segítségre van szükségünk. Az alábbi linken, online, bankkártyával támogathatják a projektet. Hálásan köszönjük előre is nagylelkűségüket!

Tovább az adjukössze.hu oldalára

Terveink között szerepel, hogy kollégiumi közösségünkkel amennyiben a körülmények lehetővé teszik 2021 tavaszán mi is felkeressük Arlót, és elvisszük a helyieknek a SZIKsong élményét.

Köszönetet mondunk a jezsuita rendtartomány Kommunikációs Irodája munkatársainak, Pásztor Péternek a professzionális kép- és hanganyagú koncertfilmek előállításában nyújtott segítségéért, valamint Jacsó Annamáriának az adománygyűjtő kampány kidolgozásához adott tanácsaiért, Velkey Balázsnak, az arlói jezsuita program koordinátorának és Kiss Ferenc SJ-nek a program részleteinek tájékoztatásáért. 

Janka György szakkollégista

Frissítve: 2020. október 14.