Színdarabokkal, filmmel, kiállítással és lelkiségi alkalmakkal vár a Jezsuita Sziget

A Hamvazószerdától Pünkösdig ívelő Belvárosi Csend programsorozat esszenciájának ígérkezik a március 9-18. közötti bő hét.

El lehet csöndesedni a belváros zajában? Meg lehet állni a tavaszi forgatagban egy imára? Lehet találkozni hasonlókra vágyókkal? A Párbeszéd Háza által szervezett Belvárosi Csend programsorozat keretében több keresztény közösség együtt ajánlja programjait fiataloknak és időseknek, hogy közösen készülhessünk a hétköznapokban annyira hiányzó belső békére, megosztásra, egyszerűen: a megállásra. A lelkiségi-kulturális fesztivál mottója idén János Evangéliumát idézi: „Mindnyájan az Ő teljességéből kaptunk…”. A Belvárosi Csend március közepi csomópontja a Jezsuita Sziget, amely elnevezésével a Palotanegyed szívében, a Mária és Horánszky utcák közötti tömbben egymás mellett működő jezsuita intézményekre is utal.

Március 9-én 18.00 órakor nyílik meg két marosvásárhelyi művész, Czirjék Lajos festményeiből és Fekete Pál szobraiból összállított, A világ kitakart szépsége című kiállítás. A tárlatot Kiss Ulrich SJ és Kákonyi Júlia iparművész nyitja meg, közreműködik Juhász Réka népdalénekes, házigazda: Sajgó Szabolcs SJ.

Március 10-én két színdarab lesz látható a Párbeszéd Házában: 15.00 órától A herceg három próbája címmel Békési János Cédrus Társulata szól gyermeknyelven a legkisebbekhez az igaz szeretet és a hit fontosságáról. Este 18 órától a színtársulat A jezsuita című színdarabot adja elő Békési János Cédrus Társulata bérmálkozás előtt állók és felnőttek részére, mely Loyolai Szent Ignác küzdelmes életét és Istenre találását mutatja be a sebesülésétől a jezsuita rend megalapításáig.

Március 12-én, hétfőn Loyolai Ignác és Xavéri Ferenc 1622-es szentté avatásának évfordulója alkalmából ünnepi vesperás hangzik fel a Jézus Szíve Jezsuita Templomban az esti hatos szentmise keretében, Bellovics Gábor SJ vezetésével.

Március 13-án 17.30-tól a Párbeszéd Háza és a Jezsuita Menekültszolgálat közös szervezésében induló, a 2017-es, A Másik témával meghirdetett Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemlére érkezett rövidfilmekből válogató ElmenekülŐK filmklub első vetítésére kerül sor. A 14 perces Homeland / Édes otthon című alkotást beszélgetés követi Messing Vera szociológus és Kassab Adonis, az orientalista.hu főszerkesztője részvételével.

Március 16-án este 19.00 órától a Jezsuita Tizenhatosra meglepetés filmcsokorral várják a szervezők a fiatal felnőtteket, jegyeseket és már házasokat, bérmálkozás előtt, vagy után állókat és barátaikat. A találkozó keretében a Faludi Filmszemle díjnyertes alkotásairól Sajgó Szabolcs SJ vezet beszélgetést.

Végül március 17-én délután kettőtől A PARASTUDIO – Paraliturgikus és Rituálpedagógiai Egyesület és a Párbeszéd Háza szervezésében színjátékos workshopot vezet Liszkai Tamás, melyre előzetes jelentkezés szükséges.

A programok részletei a linkekre kattintva olvasható, a Belvárosi Csend programjai pedig egészen május végéig folytatódnak a Jezsuita Szigeten. A Párbeszéd Házában zajló események, továbbá a Jézus Szíve Jezsuita Templom, az OÁZIS Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat, és más jezsuita művek tavaszi kiemelt programjai kivétel nélkül megtalálhatók a sorozat műsorfüzetében. A kiadvány erre a linkre kattintva tanulmányozható át, tölthető le, illetve nyomtatható ki.

A programok nagy része ingyenes, de a rendezvények támogatására szánt adományokat köszönettel fogadják a szervezők.

Frissítve: 2018. március 08.