Támogatná a Lehetőségek Iskoláját?

„Szeretnék jó bizonyítványt szerezni!”

„Azt akarom, hogy büszkék legyenek rám!”

„Érzem, hogy képes vagyok rá!”

„Vannak vágyaim, és szeretnék tenni értük!”

Ha a fenti néhány mondat egy tinédzser szájából hangzik el, elképzelhető, hogy bátorító, elismerő gesztussal nyugtázzuk ambícióját, és erősítjük abban, hogy tegyen meg mindent vágyai elérésére. Ő lehet egyike annak a 99 báránynak, aki olyan helyre született, ahol voltak szerető szülők, tudatos elképzeléssel a neveltetéséről, és megtettek mindent, hogy legalább alapfokú végzettséget szerezhessen. Vagy még annál is többet.

Hogyan változik a hozzáállásunk, ha ugyanezek a szavak egy ötvenes, házi őrizetben lévő roma férfi szájából hangzanak el? Aki netalán kétes ügyletbe keveredett, s esélye sem volt, hogy befejezze tanulmányait. Akinek talán gyerekkora sem volt, mert végzettség nélküli szülei csak gombászásból tudták fenntartani magukat, és gyerekként iskolába járás helyett arra kényszerült, hogy testvéreivel együtt ő is kivegye a részét a „munkából”? Talán ő az elveszett bárány, aki után Jézus elindul…

A magyar jezsuiták által fenntartott Lehetőségek Iskolája jó pár éve a bárányok keresésére indult, és a társadalom peremére szorult roma felnőtteknek biztosít tanulási lehetőséget, hogy befejezzék az általános iskolát, és esélyük legyen szakmát tanulni, munkához jutni. Sok esetben ugyanis a nyolcosztályos végzettséget igazoló papíron múlik, hogy valaki a további célok elérésére gondolhasson, és jogosítványt vagy további szakképzettséget biztosító oklevelet szerezhessen.

A program céljainak megvalósítása az ignáci pedagógia alapján a személyes törődés és elfogadás légkörében történik. Egy-egy jó szó, egy kötetlen beszélgetés, a másik helyzetének megértése láthatatlan kötelékeket sző és megalapozza a fél-egyéves közös tanulási folyamatot. A szervezési és adminisztratív teendőket szerződéses munkatársak látják el, munkájukat 15-20 önkéntes segíti, s közösen kísérik a bizonyítványt megszerezni kívánó roma felnőtteket.

A kötelezően elsajátítandó tananyag mellett lényeges a mindennapi élet adta feladatokban használható tudás átadása is. A program munkatársai kulcsfontosságúnak tartják, hogy a résztvevők megerősödhessenek roma és magyar identitásukban, felelősségteljesebben élhessék meg családi szerepeiket, rátalálhassanak keresztény hitük alapjaira. Bízva abban, hogy ez a folyamat a tanítványok környezetére is hatással lesz, s így a tanulás, művelődés a családok mindennapjainak részévé válik, és ezáltal a romák a társadalom értékes tagjaivá válhatnak.

Az iskola programja elsősorban a 16 év felettieknek szól, akiknek általános iskolai tudásra van szükségük. A tanárok azt tapasztalják, hogy nemcsak a fiatalok találnak rájuk az interneten, hanem olyan felnőttek is érkeznek hozzájuk, akik, miután gyermekeik felnőttek, és az unokázás mellett van idejük magukra figyelni, szeretnék bepótolni azt, ami gyerekkorukban kimaradt.

Az oktatók arra törekszenek, hogy a tanulók életét a hétköznapokban felmerülő problémák megoldására használatos ismeretanyaggal – például szókincsfejlesztés, kommunikáció, nemzeti ünnepek és értékek fontossága – gazdagítsák. Kiemelten fontos cél, hogy a tanítványok egyre kevésbé legyenek kiszolgáltatottak hiányos ismereteik miatt, esélyt kaphassanak ambícióik megvalósításához.

Az iskola a tanszereket, tankönyveket, az online interaktív tanulást segítő programokhoz való hozzáférést ingyen biztosítja a résztvevőknek, továbbá igyekszik támogatni a hallgatókat, hogy az órákra és a vizsgákra való eljutás se okozzon gondot.


Köszönjük, ha lehetőségeihez mérten Ön is támogatja a Lehetőségek Iskolája küldetését, a program résztvevőit!

Ha teheti, kérjük, segítsen, hogy a kiszolgáltatott helyzetben élő felnőttek órákra járhassanak és felkészülhessenek vizsgáikra, így esélyük legyen szakmát tanulni és munkához jutni! Bármekkora összeg segítséget jelent, de az alábbiakban néhány példával szemléltetjük, hogy milyen jellegű kiadásainkhoz reméljük támogatását:

3000 Ft-ból belvárosi közlekedésre alkalmas 10 db-os gyűjtőjegyet segíthetjük a hallgatókat

7000 Ft-tal egy tanuló egyhavi távolsági közlekedésének költségeit támogathatja

15 000 Ft pedig egy tanuló éves tanszereinek (toll, papír, ceruza) költségét fedezi

Kedvezményezett neve: JTMR Adományszámla

Számlaszám: HU23 10702019-19014056-55200004 (CIB Bank Zrt.)

Közlemény: Lehetőségek Iskolája (az ön email- vagy postai címe)

Bátorítjuk, hogy a közlemény rovatban ossza meg velünk email-címét is. Szeretnénk ugyanis köszönetet mondani az adományokért, és tájékoztatást adni a támogatások jóvoltából megvalósuló eredményekről.

Cégén keresztül támogatná az adománygyűjtést?

A Jézus Társasága Alapítvány mint közhasznú szervezet számlájára juttatott adománnyal cégén keresztül is támogathatja ügyünket. Az adományt elszámolhatja költségként, és adókedvezményt is igénybe vehet – mindehhez egy egyszerű adományozási szerződést kell kötni. A teendőkkel kapcsolatban kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az email-címen

Frissítve: 2022. április 12.