Tavaszköszöntő koncertek a Jézus Szíve Templomban

Magyarországi ősbemutatókkal, itáliai barokk szakrális muzsikával, jótékonysági kamarakoncerttel és ünnepi orgonabúcsúztató hangversennyel várja a zenekedvelőket a Mária utcai jezsuita templom április utolsó hetében.

Április 21-én, szombaton este 20.00 órától az olasz későbarokk egyik kevéssé ismert, ám annál kitűnőbb komponistáját ismerhetjük meg. Antonio Pansini (1703-1791) pályafutása Pergolesiével párhuzamosan indult Nápolyban, majd visszatért szülővárosába, a dél-itáliai Molfettába, s az itteni katedrális szolgálatában teljesedett ki alkotóművészete. Műveinek újrafelfedezése mai utódai, Gaetano Magarelli zenetudós-orgonista, és fivére, Antonio Magarelli, illetve a molfettai dóm általa vezetett zenei együttesének érdeme. A Cappella Corradiana Ensemble (Annamaria Bellocchio és Ester Facchini – szoprán; Gaetano Magarelli – orgona; Gioacchino de Padova – viola da gamba; Antonio Magarelli – művészeti vezető, basszus) budapesti hangversenyén modernkori és egyben magyarországi ősbemutatóként csendül fel Antonio Pansini húsvéti időre komponált szentmiséje és zsolozsmája.

Antonio Magarelli

Két nappal később, április 23-án, hétfőn este 19.00 órai kezdettel a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium barátai adnak jótékonysági kamarahangversenyt a 16. alkalommal megrendezendő Gyökerek Tábor javára. Az egyhetes nyári tábor olyan nehéz sorsú határon túli magyar gyerekeknek szól, akik még soha nem jártak Magyarországon. A többnyire 12-15 év közötti fiatalok Kárpátalja, Erdély, Délvidék, Felvidék és Csángóföld szórvány területeiről érkeznek, korlátozott anyagi lehetőségekkel és sokszor nehéz családi háttérrel rendelkeznek, s a hétköznapi közeg, ahol magyarságukat megélhetik, sok esetben nehezen vagy egyáltalán nem elérhető számukra. A táborok létrejöttéhez szükséges összes tevékenységet fiatal önkéntesek végzik a magyar jezsuiták háttértámogatásával. A jótékonysági hangverseny során összegyűlt adományokat a 2018 júliusában megrendezendő tábor javára fordítják a szervezők. A műsoron G. F. Händel, J. S. Bach, A. Guilmant, F. Chopin és Kovács Béla művei szerepelnek, közreműködnek: Haraszti Rajmund (klarinét), Szabady Ágnes (zongora), Szabady Ildikó (fuvola), a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium Scholája, Szabó Hanna (hárfa) és Burik Gábor (orgona).

Üdvözlet a 2016-os Gyökerek Táborból

Végül április 27-én, pénteken 18.00 órai kezdettel a Jézus Szíve templom és a felújítás előtt álló orgona felszentelésének 109. évfordulója alkalmából lesz ünnepi mise és hangverseny a Mária utcában. A szertartás keretében első alkalommal hangzik fel Domenico Zipoli jezsuita barokk szerzetes-zeneszerző Szent Ignác-miséje, majd Händel, Mozart, Liszt és Kodály nagyszabású oratorikus műveivel búcsúzik az orgona. A koncerten közreműködik a templom néhány hete Józsefvárosi Becsületkereszttel kitüntetett Musica Sacra kórusa, Szili Gabriella (szoprán), Dévényi Judit (alt), Somogyi Balázs (tenor), Windberger Anna és Surján Péter (hegedű), valamint Dinyés Soma (orgona). A koncert művészeti vezetője és karmestere Rónaszéki Tamás.

Rónaszéki Tamás és a Musica Sacra kórus a Jézus Szíve Jezsuita Templom orgonája előtt

A belépés mindhárom koncertre ingyenes!

Frissítve: 2018. április 18.