Afrika Hajnali üzenet Mozambikból – Sajgó Szabolcs SJ afrikai magyar jezsuiták nyomában

2022-ben több hónapot Afrikában töltött Sajgó Szabolcs SJ, aki szakértőként segítette azt a hazai stábot, amely filmet készít két korábbi magyar jezsuita misszionáriusról. A két fő helyszín Boroma, illetve Miruru, két híres missziós központ, amelyért a két magyar jezsuita odaadta az életét, és amelyek sorsa 1910-től egészen a közelmúltig rommá pecsételődött az akkori egyházellenes portugál politikai fordulat következtében. Személyes hangvételű beszámoló a M.I.N.D. 2022. téli számából.

Afrika A Szabadság vára – filmet forgatnak két magyar jezsuita afrikai szolgálatáról

Cséke Zsolt rendező-producer Menyhárth László és Czimmermann István jezsuita misszionáriusok életét és Afrikában végzett munkásságát mutatja be készülő dokumentumfilmjében. A magyar szerzetesek nemcsak gazdálkodásra tanították, de a rabszolgakereskedőktől is védelmezték a helyieket, akik a „szabadság vára” néven emlegették a boromai jezsuita telepet. A Nemzeti Filmintézet támogatásával dolgozó forgatócsoport munkáját április eleje óta Sajgó Szabolcs SJ segíti a helyszínen.

Afrika „De mit adtak nekünk a jezsuiták?” Válasz Afrikából

A jezsuita szerzetes az ignáci lelkiség szerint éli a mindennapjait, és a krisztusi üzenet mentén igyekszik alakítani környezetét, a társadalmi és kulturális valóságot. A Nigériában, Ghánában, Sierra Leonéban és Gambiában élő jezsuita közösségek elöljárójaként ez sokszor komoly kihívást jelent és nagyfokú rátermettséget igényel – Chukwuyenum Afiawari mégis átlagos, hétköznapi emberként jellemzi magát. Répa Anita interjúja az észak-nyugat afrikai rendtartomány vezetőjével.

Interjú „Afrika közelebb van, mint hinnénk”

Hogyan tekint Afrikára egy keresztény európai parlamenti képviselő? Hölvényi Györggyel készített interjúnkból bepillantást kaphatunk a politikus afrikai munkájába, melynek során szerinte filozofálásnak nincs helye, annál inkább a konkrét együttműködésnek. Szó esik az egyház szerepéről, korrupcióról, valamint fizikai és lelki megélhetésről is. Berki Bettina, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia újságírótanfolyama hallgatójának írása a MIND legutóbbi számából.

Jezsuita Menekültszolgálat Akinek két családja van – a Jezsu-s öregdiák, Jeremie története

Kasongo Jeremie 19 éves, Kongóban született, öt esztendeje él Magyarországon. Miután édesapját megölték, és belharcoktól terhelt szülőföldjüket el kellett hagyniuk, a fiatalember menekültként érkezett édesanyjával és testvéreivel hazánkba. Idén érettségizett a miskolci Fényi Gyula jezsuita gimnáziumban, építész szeretne lenni és magyar állampolgár. Halász Kinga, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia újságíró tanfolyama hallgatójának interjúja megjelent a MIND legújabb számában.

Misszió Jezsuiták Afrikában: az emberi méltóság bajnokai

Különös átutazókból, majd üldözött ellenségekből mára a szegénység elleni küzdelem élharcosai és a társadalmi megbékélés előmozdítói lettek a jezsuiták az afrikaiak szemében. Ám mostanra korántsem európai és amerikai misszionáriusok végzik ezt a szolgálatot. Mozaikok a fekete földrész életerős jezsuita közösségeinek sokszínű szolgálatából. Feke György írása a MIND 2021. téli, Afrikával foglalkozó számában jelent meg.

Adományozás Támogatná a jezsuiták afrikai misszióját?

Biztosak lehetünk benne, hogy ebben a pillanatban valahol Afrikában egy fiatal feszültségekkel és félelemmel teli kényszerhelyzetben van. Szembesül azzal, hogy nincs lehetősége a mindennapi szükségletei kielégítésére, nem jut vízhez és megfelelő minőségű élelmiszerhez, nem tanulhat, hogy álmait megvalósíthassa. Ebben a kiszolgáltatott helyzetben ad esélyt afrikai fiatalok több nemzedékének a helyi jezsuiták alábbi három kezdeményezése.

MIND A kereszténység afrikai arca: interjú Rigobert Kyungu Musenge SJ provinciálissal

Milyen örökséget hagyott maga mögött a gyarmati múlt? Hová vinné el Ferenc pápát? Összeegyeztethetők-e az ősi vallások, hiedelmek a kereszténységgel? És hogyan segíthetne a legjobban Európa a fekete földrésznek? Szőnyi Szilárd interjúja Rigobert Kyungu Musenge SJ-vel, a Kongót és Angolát magába foglaló Közép-Afrikai Jezsuita Provincia vezetőjével. A cikk megjelent a MIND 2021. téli, Afrikával foglalkozó számában.