Egyesült Királyság Sándor Eszter: Add hozzá a te „mi lenne, ha”–dat a jövő erdőjéhez – Erasmus+ beszámoló Oxfordból

Mi lenne, ha mindenki figyelembe venné az éghajlati változásokat? Mi lenne, ha mindannyian komolyan vennénk saját felelősségünket? Mi lenne, ha a jövő a te kezedben lenne? 2022 júliusában három hetet tölthettem az angliai nemzetközi-egyetemi város szívében, Oxfordban. Ez nem valósulhatott volna meg az Erasmus+ pályázat elnyerése nélkül, mely lehetőséget biztosított az angol nyelvi kompetenciák továbbfejlesztésére és egy általunk választható téma (menekültügy vagy klímavédelem) helyi adottságainak feltérképezésére.

Egyesült Királyság Csordás Gáborné beszámolója – ERASMUS+ beszámoló Edinburgh-ból

Csordás Gáborné, a Jézus Társasági Magyarországi Rendtartománya gazdasági igazgatóságának munkatársa a szervezett nyelvoktatás keretein túl igyekezett megismerni Skócia menekültügyi jó gyakorlatait is. Tapasztalatai alapján a skótok nagyon befogadók és barátságosak az idegenekkel és elesettekkel szemben, kormányzati szinten és magánemberként is nyitottak a menekültek felé.

Málta Tornya Erika: „Nehéz valóság és egy köztünk élő szent” – Erasmus+ beszámoló Máltáról

Tornya Erika, a A Szív jezsuita magazin felelős szerkesztője útja során megismerte hogyan kezeli a máltai főegyházmegye az országba érkező menekültek kérdését, valamint találkozott a kilencvenegy éves Dionysius Minthoff atyával, aki évtizedek óta a migránsok segítésével foglalkozik. A teljes írás A Szív magazin 2022. július–augusztusi számában olvasható.

Egyesült Királyság Palóczné Kovács Beáta: A menekültekkel való együttélés elősegítése – ERASMUS+ beszámoló Edinburgh-ból

Palóczné Kovács Beáta, a fejlesztési iroda irodavezető-helyettese a menekültekkel való együttélés elősegítéséről igyekezett tudását gazdagítani háromhetes skóciai útján. Beszámolójában a menekültekkel való együttélés elősegítéséről gyűjtött szakmai ismereteket, módszertani megoldásokat és egyéb hasznosítható megfigyeléseit összegzi.

Egyesült Királyság Bartal Attila: „A biodiverzitás erősítése a nagyvárosban” – ERASMUS+ beszámoló Edinburgh-ból

Bartal Attila, a fejlesztési iroda vezetője nem csak angol nyelvet tanult edinburghi tartózkodása alatt, hanem a városvezetés által elfogadott „zöld akcióterv” megvalósult és tervezett eredményivel is megismerkedett. Az akcióterv kiindulópontja Edinburgh 2050-re vonatkozó víziója, ami az alábbiakat fogalmazza meg: „Edinburgh váljon zöldebb várossá, amely több lehetőséget ad az élővilágnak, és képessé teszi az embereket arra, hogy kapcsolatba lépjenek a természettel.”

Egyesült Királyság Robotkáné Benkeházi Tímea: „A skót cél a nettó nulla” – ERASMUS+ beszámoló Edinburgh-ból

Robotkáné Benkeházi Tímea, a műszaki és üzemeltetési iroda irodavezetője 2022. júniusában Edinburgh-ban töltött háromhetes nyelvi kurzusa alatt megtudta, hogy Skócia volt az egyik első ország a világon, amely klímavészhelyzetet hirdetett, és az elmúlt 30 évben felére csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2045-re elérje pedig a nettó nulla kibocsátást tervezik elérni.

Egyesült Királyság Szőnyi Szilárd: „A nyelvtanulás összekapcsolódott a menekültüggyel” – Erasmus+ beszámoló Oxfordból

Május vége és június közepe között Szőnyi Szilárd három hetet töltött Oxfordban, a Kings School nyelviskolában, s számára az angoltanulás szerencsés módon kapcsolódott össze útja másik céljával, a menekültügyi jó gyakorlatok megismerésével. Nagy-Britanniában ugyanis számos kezdeményezés segíti az országban eleve tartózkodó rengeteg külföldit vagy az egyes menekülthullámokban érkezőket.