Laudato si' Jezsuita ötletek teremtésvédelemre: így szervezz fenntartható tábort/fesztivált!

Az alábbi javaslatok a budapesti Jézus Szíve Jezsuita Templom Laudato Si’ csoportjának tagjaitól származnak, és a 2020 nyarán Magyarországon rendezendő Magis Europe ifjúsági találkozó számára készültek. Add tovább, használd fel őket bátran, és ha van javaslatod a kiegészítésére, keress meg minket a címen. Ne csak elvben beszéljünk a teremtésvédelemről, hanem tegyünk is érte a magunk mégoly szerény eszközeivel!

Passió 2020 Önkéntesek kerestetnek Európa legnagyobb, 2020 résztvevős passiójátékához Budapesten

Az Aréna küzdőtere április 4-én színpadtérré alakul, ahol Jézus életének utolsó napjait, óráit 2020 jelmezes közreműködő segítségével adják elő. A Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. égisze alatt megvalósuló 70 perces passiójáték a ferences szerzetesek hagyományára épül, amely megteremtette például a legendás Csíksomlyói Passiót is. Ezek a passiójátékok mindig a kor emberének tekintetén keresztül látják a 2000 évvel ezelőtti történetet.

Eucharisztikus kongresszus Csókay Károly: eucharisztikus kongresszus, 1938

„Azt is tudtuk, hogy Hitler megtiltotta, hogy Németországból és Ausztriából a püspökök eljöjjenek.” A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája a szeptemberi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt sorozatot indított, melyben az esemény 1938-as előzményét idézik fel a még élő szem- vagy fültanúk. Az összeállításban Nemeshegyi Péter SJ után most egy újabb jezsuita, Csókay Károly kapott szerepet. Az alábbiakban az ő emlékeit közöljük.

Szent Szív Társaság Megújult A Szent Szív Társaság – Sacré Coeur nővérek honlapja

„Szent Ignác-i lelkiségű, pápai jogú, nemzetközi, római katolikus női szerzetesrend vagyunk. Közösségünket Barat Szent Magdolna Zsófia alapította 1800-ban Párizsban. Rendi rövidítésünk: RSCJ (Religieuses du Sacré Coeur de Jesus). Ma öt kontinensen, 41 országban közel 2000 Sacré Coeur nővér él és tevékenykedik, az anyaház Rómában van. Magyarországon, Budapesten két közösségünk van, a noviciátusi képzés Franciaországban, Lyonban működik.”

Management by China Az MbJ bemutatja: a magyar, aki meghonosította Kínában a Volkswagent

Multik Magyarországon és az inkulturáció címmel szervezi villásreggeli-sorozatát a Kiss Ulrich SJ-féle Management by Jesus üzleti klub. A január 15-i alkalom előadója, Messmann István a pesti Loyola Caféban a kínai üzleti mentalitásba fogja bevezetni az érdeklődőket. Ha valakinek, neki van ebben tapasztalata: német állampolgárként évekig a Volkswagen sanghaji gyárának vezérigazgató-helyettese volt, és részben ma is a távol-keleti metropoliszban él.

A Pápa Imavilághálója Ferenc pápa januári imaszándéka a békéért

A megosztott és széttöredezett világban kiengesztelődésre és testvériségre szeretnék hívni mindenkit a hívők és a jóakaratú emberek között. Hitünk arra indít bennünket, hogy terjesszük a béke, az együttélés és a közjó értékeit. Imádkozzunk azért, hogy a keresztények, a más vallások követői és a jóakaratú emberek együtt mozdítsák elő a békét és az igazságosságot a világban. Ezt kéri Ferenc pápa 2020. januári imaszándékában.

On air Jezsuita műsor a Bonum-tévében: itt nézheti vissza az adást

Afféle előszilveszteri műsort celebráltak a jezsuiták december 30-án a Bonum-tévében. A katolikus televízió jóvoltából a rend lehetőséget kapott, hogy több mint két és fél órán keresztül mutatkozzon be. A Jézus Társasága tíz tagja, valamint a provincia munkatársai hol játékos formában, hol komoly beszélgetés, hol rajzolás vagy éppen muzsikálás közepette adtak számot arról a sokszínű tevékenységről, amelyet idehaza végeznek.

Benedek és Ferenc A két pápa: mozizz jezsuitákkal az Urániában!

A két pápa című film sikerén felbuzdulva a magyar jezsuiták közös mozizást szerveznek, melynek végén Lukács János SJ és Sajgó Szabolcs SJ beszélget a látottakról. Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház, Budapest. Időpont: 2020. január 13. (hétfő), 17.30. A filmet a mozi angol nyelven, magyar felirattal vetíti. Jegyvásárlás a mozi pénztárában vagy a honlapján. Javasoljuk, hogy a várható nagy érdeklődés miatt belépőjét mihamarabb vásárolja meg!