Szentek élete Jó hír a jezsuitáktól: hivatalosan is elindult Pedro Arrupe boldoggáavatási folyamata

Új fejezet kezdődik Pedro Arrupe boldoggá-, majd szenttéavatási folyamatában: az eljárás hivatalosan is elkezdődik, és ehhez az iletékes egyházi szervek elkezdték felkutatni a szükséges dokumentációt. Egyúttal arra kérnek mindenkit, hogy ha bármilyen információval segíteni tudja az ügyet, jelentkezzen a megadott címen. A Jézus Társasága egykori generálisa több évet élt Japánban, az inkulturáció és az evangelizáció egyik jeles előmozdítója volt.

Management by Jesus A korrupció ellenére miért van keresnivalójuk a magyar vállalkozóknak Irakban?

Reggel nem megyünk piacra, temetésre, mecset közelébe; a halottnak látszó ember lehet, hogy csak tetteti; ismeretlen csomagot nem veszünk magunkhoz. Ha betartod a túlélés iraki tízparancsolatát, akkor jó eséllyel nem esik bántódásod. Sőt ha érdekelt vagy az építőiparban, víztisztításban, egészségügyben, és nem idegenkedsz a korrupciótól, még jó üzleteket is köthetsz. Management by Jesus-villásreggeli a közel-keleti ország újjáépítésének jegyében.

Próféta vagy eretnek? Ezért támadják aklon belülről Ferenc pápát

Kritikánk tárgya egy „ferences” könyv: főhőse Ferenc pápa, szerzője Tomka Ferenc, a kötetben szereplő két tanulmányt pedig a jezsuita Patsch Ferenc és Szabó Ferenc jegyzi. Vállaltan apologetikus műről van szó, mely a tudományosság igényével ugyan, de az egyházfő iránti érezhető – nagyrészt megbocsátható – elfogultsággal szól a pápáról. Bosszantó hibái mellett nagy erénye, hogy idehaza párját ritkító alapossággal tárja fel, kik és miért támadják módszeresen az egyházfőt.

Cselekvő szeretet A magyar jezsuiták szociális szakértője: működnek-e hajléktalanügyben a rendészeti eszközök?

Hogyan kell jól segíteni, ad-e pénzt a koldusnak, és miért ér többet a jó szó, mint 200 forint? Szalma Balázzsal, a Jezsuita Menekültszolgálat szociális programokért felelős koordinátorával a hajléktalanok közterületi tartózkodását szabályozó rendeletről és a menekültügy jelenlegi helyzetéről beszélgetett Tábori Kálmán. Szó esik arról is, hogy van-e elegendő férőhely a szállókon, és hogy a befogadás minként lehet gazdagít folyamat mindkét fél számára.

A Vatikáni Titkos Levéltár A Da Vinci-kód nyomában, avagy egy nem is annyira titkos levéltár titkai

2009-ben százmilliók izgulták végig, ahogy Robert Langdon professzor (Tom Hanks) kiszabadul a Vatikán Titkos Levéltárának golyóálló üvegek mögé zárt raktárából. A Da Vinci-kód című filmnek akkora hatása volt, hogy a Szentszék 2010-ben újságíróknak vezetést tartott a valódi levéltárban, 2012-ben pedig a gyűjtemény dokumentumaiból nyílt kiállítás Rómában. Tavaly novemberben Mihalik Béla Vilmos, a magyarországi Jezsuita Levéltár és Rendtörténeti Könyvtár igazgatója is a Vatikánban kutatott.

Management by Jesus Kivételes üzleti lehetőség magyaroknak, és még a migrációt is mérsékelheti, mi az?

Irak újjáépítése – esély a magyar vállalkozóknak címmel villásreggelire várnak üzletembereket január 16-án 8.00. órakor a budapesti Loyola Caféba a Kiss Ulrich SJ fémjelezte Management by Jesus szeminárium égisze alatt. Az első alkalom előadóját, Heves Istvánt, az Orient River Kft. ügyfélkapcsolati menedzserét, az egykori Magyar Nemzeti Kereskedőház Bagdadi Relációs Irodájának vezetőjét kérdeztük a lehetőségekről.

Provinciális a Távol-Keleten Magyar jezsuiták nyomában a Távol-Keleten

A magyar jezsuita rendtartomány elöljárója, Vízi Elemér decemberben a Távol-Keleten járt. Vietnámban találkozott a nálunk élő rendtagok szüleivel is, a Fülöp-szigeteken pedig részt vett az egykori magyar misszionáriusok emléknapján. Szőnyi Szilárd interjújából megtudjuk, hogy egy helyi provinciális Isten után miért a kommunistáknak hálás a hivatásokért, és mit tanulhatunk a távol-keleti keresztényektől.

Lehetőségek Iskolája Isten nem teremt selejtet – bizonyítvány hátrányos helyzetű fiataloknak

Vannak az országban olyan felnőttek, nem is kevesen, akik nem tudták befejezni általános iskolai tanulmányaikat, ezért nem képesek elhelyezkedni, hiszen nincs bizonyítványuk. De bizonyítványuk nem lesz, ha nem járnak iskolába. Mivel azonban nincs jövedelmük, nem tudnak elmenni a sok esetben lakóhelyüktől távolabb lévő tanintézetbe. Ezt az ördögi kört oldja fel a jezsuita hátterű Lehetőségek Iskolája. Nagy Luca írása.