Inigo csoport Megtestesült passió: így vitte közel a gyerekekhez Jézus szenvedését az ignáci lelkiségű közösség

Ahogy tavaly tették, a Szent Ignác-i lelkiséget képviselő Inigo-csoport idén is felkerekedett, hogy fiatal önkéntesekkel húsvéti missziót tartson. Ezúttal párhuzamosan két településen töltötték együtt a helyi Szent Háromnapot: Fehérvárcsurgón és a felvidéki Fülekpüspökiben. Az alábbiakban a második helyszínről készült beszámolót közöljük a taizéi közösség magyar barátait képviselő Bálint Zsolt tollából.

Inigo csoport Misszió XXI. századi módra: ignáci lelkiségű fiatalok települtek ki egy Fejér megyei községbe

„Megajándékozni másokat a jelenlétünkkel, és közben magunk is megajándékozottá válni.” Ahogy tavaly tették, a Szent Ignác-i lelkiséget képviselő Inigo-csoport idén is felkerekedett, hogy fiatal önkéntesekkel húsvéti missziót tartson. Ezúttal párhuzamosan két településen töltötték együtt a helyi hívekkel Szent Háromnapot: a Fejér megyei Fehérvárcsurgón és a felvidéki Fülekpüspökiben. Az alábbiakban az első helyszínről készült beszámolót és fényképeket közöljük.

Lehetőségek Iskolája A német püspöki kar támogatásával segít bizonyítványt szerezni főleg romáknak a jezsuita Lehetőségek Iskolája

A Lehetőségek Iskolája a társadalom peremére szorult felnőtteknek biztosít tanulási lehetőséget, hogy befejezzék általános iskolai tanulmányaikat, és esélyük legyen munkához jutni vagy szakmát tanulni. A jezsuita kezdeményezést a német katolikus püspöki kar közép- és kelet-európai segélyszervezete, a Renovabis támogatja. Most az LI vezetője, Csapó Barbara lehetőséget kapott, hogy Paderbornban személyesen számoljon be az adakozóknak a tevékenységükről.

Ignáci ima Ignáci ima-alkalmazás, avagy napi examen az okostelefonod segítségével

Mostantól a legismertebb ignáci imaformák elérhetők immár applikációként is. Telepítsd a telefonodra az Ignáci ima app-ot, és ha a napközben van akár csak 20 perced, adj időt magadnak megérkezni a jelenbe, és megtalálni Istent mindenben. Választható imafajták: Ima Szentírással, Meditációs imák, examen, döntés – kommunikáció – reflexió. Személyre szabott beállítási lehetőségek, imák férfi- és női hangon, értesítésen igény szerint.

Gyermek- és ifjúságvédelem A gyermekvédelemről katolikus szemmel

„Gyermekeink védelmében” címmel szervezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) és a Jézus Társasága Magyar Rendtartománya által működtetett Ignáci Pedagógiai Műhely gyermekvédelmi konferenciát május 24-én Budapesten. Az előadók között volt Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát és Hans Zollner SJ, a Vatikán gyermekvédelmi szakértője, A Magyar Kurír tudósítását közöljük.

M.I.N.D. Erdély, jezsuiták, Ferenc pápa – a csíksomlyói látogatás ihlette a M.I.N.D. nyári számának tematikáját

Egy Bukarest melletti börtönben született. Politikai fogoly édesanyja, amikor elszakították tőle, sebet ejtett a derekán, hogy ha később rátalál, felismerje. Interjú Szőcs László jezsuitával. Mit jelent számodra erdélyinek lenni? Miként éled meg, hogy a pápa ellátogat a szülőföldedre? A magyar jezsuita rendtartomány 12 erdélyi gyökerű tagjainak vallomása. Interjú Vízi Elemér tartományfőnökkel arról, hogyan készül Ferenc pápa csíksomlyói látogatására.

Musica Sacra Kortárs egyházzene at its best: máriás hangversenyek a Mária utcában

1949-ben, a jezsuiták legutóbbi magyarországi szétszóratásakor ajánlották Úti Boldogasszony oltalmába rendtartományukat a külföldre vagy a civil életbe visszavonuló atyák. A Szent Ignác és első társai által küldetésük védelmezőjéül választott római Madonna-ikon magyar változata 1948-tól látható a pesti Jézus Szíve templom oldalfalában, és tavaszi ünnepe alkalmából szent zenével is leróják tiszteletüket a jezsuiták a Feszty Masa által megfestett kegykép előtt.

Intellektuális apostolkodás Isten nem halt meg! – üzeni Nietzschének Szabó Ferenc jezsuita

Gondoljunk csak a nietzschei metaforára: „Isten meghalt.” Ha Isten meghalt (a tagadók számára), ha a nap eltűnik, akkor a visszfény is elenyészik. Az ember Isten nélkül nem tud igazán ember lenni, így az ateista „humanizmus” embertelenné válik. Megtapasztaltuk ezt a baloldali, illetve a jobboldali totalitarizmusok idején. Szabó Ferenc SJ Isten nem halt meg című kötetében válaszol Nietsche sokat idézett kijelentésére.