Ad multos annos A 100 éves Őrsy László jezsuita köszöntése – Bartók Tibor SJ írása

„Személyesen 2002 óta ismerem Őrsy atyát. Nyaranta Dobogókőn találkozva vele, meglepett előbb 80, aztán 90 év utáni szellemi frissességével, világos látásmódjával, józan kritikai érvelésével és iróniájával, amelyet a számára oly kedves zsinattal szemben is alkalmazott, nem hallgatva el annak emberi és történelmi korlátait sem. Az események, teológiai és jogi dokumentumok, teológiai irányzatok történeti beágyazottságán túl – sőt inkább azokon belül – mindig képes volt és ma is képes keresni és meglátni a Lélek jeleit.”

Szent Ignác-év Az A.M.D.G. mise ősbemutatója a Jézus Szíve-templomban Szent Ignác napján

A Szent Ignác 500 évvel ezelőtti megtérésére emlékező jubileumi évben, a rendalapító emléknapján rendkívüli ünnep lesz a Jézus Szíve Jezsuita Templomban. Július 31-én szentelik pappá Jancsó Árpád jezsuitát, a szertartás fényét pedig a Kaposi Brúnó által Szent Ignác tiszteletére írt A.M.D.G. mise fogja emelni. A templom orgonaművészével az ősbemutatóról beszélgettünk. Janka György interjúja.

A Szív Ép testben ép lélek: megjelent A Szív nyári száma

Interjú Holczinger Ferenccel, a legsportosabb magyar jezsuitával; milyen testmozgást végez három katolikus pap, Hodász András, Marton Bernát O. cist. és Sztankó Attila?; életmódváltás jezsuita módra; egy nap biciklisfutárokkal Budapesten; Biblia és testkultúra; foci: több mint játék; Dante 700: Megfontolások az Isteni színjátékhoz; interjú Kiss Domonkos bencés atyával; Egytől tízig a 70 éves Sajgó Szabolcs jezsuitával. És még sok minden más A Szív jezsuita magazin nyári számában.

Adományozás Van felesleges tárcsás mosógépe? Most ezzel segítheti a jezsuiták arlói romamissziós programját

A jezsuiták Jelenlét-programjukkal egy éve segítik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Arló rászoruló, zömmel roma családjait. Számos helyi lakásba, házba nincs bekötve a vízvezeték, ezért a lakók a kék kutakról hozzák a vizet. A ruhák mosása, kicsavarása erőt próbáló feladat, ezért kérjük, hogy akinek van akár használt, de működő keverőtárcsás mosógépe vagy centrifugája, ajándékozza meg az arlói családokat. A felajánlásokat két helyszínen (Budapest és Miskolc) várjuk.

Papszentelés Papszentelés, misebemutató Szent Ignác emléknapján a jezsuitáknál

Szent Ignác ünnepén, július 31-én (szombat) a 18:30 órai szentmisén a budapesti Jézus Szíve Jezsuita Templomban Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök pappá szenteli Jancsó Árpád jezsuitát. A szertartás keretében első alkalommal szólal meg Kaposi Brúnó Missa A.M.D.G. című kompozíciója. Szeretettel hívunk mindenkit a szertartásra, valamint az azt követő szeretetvendégségre a Párbeszéd Háza belső udvarára. 

Szent Ignác-év Esély a megtérésre: Arturo Sosa jezsuita generális a Szent Ignác-évről

Rendalapítónk megtérésének idei, 500. évfordulójára a Jézus Társasága Szent Ignác-évet hirdetett. Szerencsés egybeesés, hogy a 2021. május 20. és 2022. július 31. közti időszak magában foglalja a szívünknek oly kedves rendalapítónk szentté avatásának 400. évfordulóját is. E kettős jubileum olyan nagyszerű lehetőséget kínál számunkra, amellyel jól szeretnénk élni. Ne hagyjuk, hogy ez az esztendő hiába teljen el! Arturo Sosa jezsuita generális gondolatai a Szent Ignác-évről.

A Pápa Imavilághálója A pápa júliusi imaszándéka: a közélet békéjéért

„Próbáljunk túllépni megszokott baráti köreinken, és a társadalmi barátság építésére törekedjünk, amelyre nagy szükség van a békés és jó együttéléshez. Ilyen az, ha a szegényekkel, rászorulókkal, szenvedő embertársainkkal foglalkozunk, azokkal, akik a periférián élnek. Távolodjunk el a populizmusoktól, amelyek kihasználják a népek félelmeit, szorongásait anélkül, hogy megoldást találnának rá” – kéri Ferenc pápa júliusi imaszándékában.

Álláshirdetés Az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat lelkigondozó munkatársat keres 2021 szeptemberétől heti 30 órában

A budapesti jezsuitáknál működő Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat lelkigondozó munkatársat keres 2021 szeptemberétől heti 30 órában. A munkatárs tevékenységi körei: ügyeletvezetés és lelkigondozás; az iroda működésével járó mindennemű háttérmunka ellátása; részvétel az Oázis csapatának szakmai és csapatépítő alkalmain. Július 7-ig várjuk a lelkigondozás ügye iránt elkötelezett, tapasztalt segítők jelentkezését.