Dispozíciók 2019 Személyi változások a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományában

P. Vízi Elemér SJ provinciális júliustól több dispozícióról is döntött a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományában. A nyártól, illetve ősztől számos jezsuita új helyen folytatja tevékenységét vagy kap másik (rész)feladatot, és örömteli hír, hogy szeptembertől két jelölt – Tímár Dániel és Török Gellért – is elkezdi a noviciátust Genovában. Mindketten a Sodrás utcai Montserrat-közösség tagjai voltak az eltelt évben.

A világ jezsuita szemmel A bölcsesség kincseit gyűjteni – Petrovics László SJ élményei Indiában

alaposabb tudás nélkül érkeztem Indiába a bölcsesség kincseit gyűjteni. Harmadik hete annak, hogy Delhiben tartózkodom, a Vidyajyoti jezsuita közösség vendégszeretetét élvezve. Így egyúttal – néhány hétre – annak a teológia fakultásnak is a vendéghallgatója lehetek, amely kiemelt helyet foglal el az itteni képzésben, s amely 1972-ben Pedro Arrupe személyes kérésére költözött át Kurseong városából (Darjeeling tartomány) Delhibe.

A hit hídja Időpontváltozás! Július 28-án reggel 9 órakor mutat be Sajgó Szabolcs SJ szentmisét a Szabadság hídon

A Szabihíd a VALYO és a Pro Progressione projektje, ami a köztereinkben rejlő lehetőségekre hívja fel a figyelmet: olyan ingyenes kulturális rendezvény, amely lehetőséget ad a Szabadság híd gyalogos használatára, közelebb hozza az embereket a városi terekhez, a városhoz és a folyóhoz. A közösségről, a kultúráról, a folyónkról – rólunk szól. A program keretében július 28-án 9 órakor Sajgó Szabolcs SJ szentmisét mutat be a hídon.

A rendalapító emléknapja Szent Ignác ünnepe orgonasíp-örökbefogadással a pesti Jézus Szíve Jezsuita Templomban

Ön is egyike annak a csaknem félezer barátunknak, aki adományával támogatta a Jézus Szíve Jezsuita Templom orgonafelújítási projektjét? Ahogy ígértük, egy-egy síppal szeretnénk megköszönni nagylelkűségét. Az örökbefogadásra váró sípokat július 31-én, Szent Ignác napján, az esti szentmise után adjuk át. A szentmisét Vízi Elemér tartományfőnök mondja, majd újra birtokba vesszük a templomkertet, és ott, koccintás és fagyizás közben adjuk át a sípokat.

Ignáci lelkiség A mindennapok lelkigyakorlata – 2019-2020

Az Ignáci Lelkiségi Központ szervezésében a 2019-2020-as évben újra lehetőség nyílik a teljes Szent Ignác-i lelkigyakorlat elvégzésére a mindennapokban, 2019. október 20. és 2020. július 26. között. A lelkigyakorlatra azokat a személyeket várjuk, akik szeretnék elmélyíteni imaéletüket, és vágynak arra, hogy mindennapjaikat az Istennel való személyes kapcsolat határozza meg. A részvételi szándékot a jelentkezési lap elküldésével kérjük jelezni szeptember 15-ig.

Isten fizesse meg! Bankkártyás persely a Jézus Szíve templomban

A hagyományos pénzcsörgetős adakozás alternatívájaként hazánkban – tudomásunk szerint – elsőként a jezsuiták pesti Jézus Szíve-templomában állítottak üzembe érintős bankkártyával használható persely-terminált. A masinát Horváth Árpád SJ templomigazgató AutoMáténak keresztelte el, a vámszedőből apostollá lett Lévi-Máté után. Ezzel egyidejűleg debütált ugyanitt az ország legkésőbb kezdődő szentmiséje vasárnap este 22.00 órakor.

A Pápa Imavilághálója Így imádkozott együtt Koronkai Zoltán SJ és csapata Ferenc pápával

A Pápa Imavilághálója – avagy az Imaapostolság – idén ünnepli fennállásának 175., valamint az újjáalkotási folyamat tizedik évfordulóját. Ebből az alkalomból Jézus Szíve ünnepén a Föld minden részéről 52 küldöttség több mint ötezer résztvevővel zarándokolt el Rómába, hogy részt vegyen a megemlékezésen. Köztük volt a magyarok tízfős, fiatalokból álló csoportja, Koronkai Zoltán SJ, a kezdeményezés hazai felelősének vezetésével.

Cselekvő szeretet A leleményes segítés szép példái Kárpátaljáról – így támogatja a helyi karitász a rászorulókat

„Az »Ukrán válság programhoz« a támogatásokat magyarországi és külhoni egyházmegyéktől, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciától, szerzetesrendektől (pl. Jézus Társasága, Szociális Testvérek Társasága), alapítványoktól, egyéb szervezetektől és magánszemélyek adományaiból kaptuk, melynek köszönhetően immár négy éve rengeteg rászoruló embert és családot meg tudunk segíteni. Ezúton is hálásan köszönjük mindenki adományát!”