Könyvajánló Van célod? – új könyv Kaszap István életszentségéről

Kaszap István 1916. március 25-én született Székesfehérváron. A fiatalon elhunyt jezsuita novícius még a 20. születésnapját sem érhette meg, rövid életében mégis olyan céltudatosságról és elkötelezettségről tett tanúságot, ami példa sok útkereső fiatal számára. Életszentségének kulcsmotívumait Ferenc pápa fiatalokhoz szóló tanítása fényében elmélkedi át Koronkai Zoltán SJ új könyvében. A kiadvány már megvásárolható a Jezsuita Kiadó webshopjában.

Ferenc pápa Nehezen érti Ferenc pápát? Jezsuita kulcsok az egyházfő személyiségéhez és tevékenységéhez

Ferenc pápa április végi magyarországi látogatása előtt felvázoljuk az épp tíz éve hivatalban lévő egyházfő személyiségének, tevékenységének fontosabb vonásait. Portrénkat nyolc pontba szedtük, számba véve a jellemző, vagy éppen megosztó területeket. Egyházkép, a szegények szeretete, menekültkérdés, a gazdasági világrend bírálata, a teremtés védelme és sok minden más. Koronkai Zoltán SJ írása a M.I.N.D. tavaszi számából.

Pápalátogatás Szólj be a pápának: kérdezz-felelek jezsuitákkal

Tegyük fel, hogy helyet kapsz a Róma-Budapest-Róma repülőjáraton, mellyel hazánkba érkezik Ferenc pápa, és te is szóhoz jutsz. Mit kérdeznél tőle? Küldd el nekünk, vagy hozd magaddal a Szólj be a pápának alkalmára, és rendtársai megválaszolják. Az egyházfő „magyar hangjai” az április 20-i estén: Horváth Árpád, Koronkai Zoltán és Nevelős Gábor. A  jezsuiták egyúttal vállalják, hogy a legjobb kérdéseket budapesti személyes találkozójukon közvetítik Ferenc pápának.  

M.I.N.D. Jezsuita szempontok Ferenc pápa látogatásához: itt a M.I.N.D. tavaszi száma

András Attila SJ provinciális egyik első munkanapja; Koronkai Zoltán SJ és Nemeshegyi Péter SJ írása Ferenc pápáról; Száz éve született Muzslay István SJ és Nemeshegyi Péter SJ; Interjú Mossóczy Katinka Zsófiával, a leuveni Collegium Hungaricum rektorával, Robotkáné Benkeházi Tímeával, a budapesti jezsuita központ Üzemeltetési és Műszaki Irodájának vezetőjével, valamint Vertán Györggyel, a Jézus Társasága Alapítvány elnökével.

M.I.N.D. András Attila provinciális egyik első munkanapja

A február végén beiktatott András Attila SJ új provinciális mellé szegődtünk egyik első munkanapján, hogy bemutassuk tevékenységének egyes helyszíneit, súlypontjait, és rajtuk keresztül személyiségének főbb vonásait. Pásztor Péter fényképes portréja hét tételben és Szőnyi Szilárd hozzájuk kapcsolódó kérdései alapján Dobogókőtől a budapesti jezsuita központig a provincia lapja, a M.I.N.D. március végén megjelenő tavaszi számából.

Utazzunk magyar jezsuitákkal az idei MAGIS-ra és Ifjúsági Világtalálkozóra!

Lisszabonban rendezik meg augusztus első hetében a 2023-as katolikus Ifjúsági Világtalálkozót, annak előtalálkozójaként pedig a MAGIS találkozót. A magyar jezsuiták zarándokcsapatot indítanak mindkettőre, annak költségeit is támogatják. Aki jezsuita szervezésben szeretne részt venni ezeken a programokon, annak március 22-ig kell jelentkeznie Nevelős Gábor jezsuitánál e-mailben. Részletek az útról cikkünkben.

Program Mennyei születésnaptól a húsvéti örömig – tavaszi programok az Életrendezés Házában

Gyalogos zarándoklattal emlékeznek Vácz Jenő jezsuitára március 24-én, halálának 20. évfordulóján az általa megálmodott Életrendezés Házában. Emellett négy lelkigyakorlatra is várják az érdeklődőket idén tavasszal a püspökszentlászlói intézményben: Bíró László püspök a házaspárokat, házasságra készülőket, Hess István SJ pedig a szülőket, az egyházi szolgálattevőket és a húsvéti öröm után vágyakozókat.

MbJ Villásreggeli „A vagyon van a családért, és nem a család a vagyonért” – a generációváltásról az MbJ villásreggelijén

Holman Attila, a műemléki felújítással foglalkozó Confector Kft ügyvezető tulajdonosa és fia, Holman Péter voltak a Kiss Ulrich SJ-féle Management by Jesus március 8-i vállalkozói villásreggelijének vendégei. A karmelita kolostoron is dolgozó családi cég történetéről, jelenéről és a családi örökség átadásról is beszéltek a vállalkozói klub legutóbbi alkalmán. Kozek Lél, az FFJA újságíró-tanfolyamos hallgatójának tudósítása.