Magis Europe Megvan a Magis Europe új időpontja

Sokan dolgoztak a Szent Ignáci-lelkiségű fiatalok idénre tervezett nemzetközi találkozóján. A tervek szerint a környező országokban és hazánkban megvalósuló összejövetel során a résztvevők augusztus elején egy hétig több helyszínen gyakorlati foglalkozásokon vettek volna részt, hogy a végén Miskolcon találkozzanak a záróeseményen. A koronavírus-járvány miatt azonban a szervezők úgy határoztak, elhalasztják jövőre a találkozót. Az új időpont: 2021. augusztus 7-15.

A Pápa Imavilághálója A pápa imaszándéka júniusra: a szenvedőkért

A pápa imaszándéka 2020 júniusában ara hív, hogy a szenvedőkért fohászkodjunj: „Sokan szenvednek a nagy nehézségek miatt, amelyek sújtják őket. Segíthetünk nekik azáltal, hogy elkísérjük őket az úton, eltelve együttérzéssel, mely átalakítja az emberek életét és közelebb hozza őket Krisztus szívéhez, aki mindannyiunkat üdvözöl a gyengédség forradalmában. Imádkozzunk, hogy a szenvedők találjanak életutakat, engedve, hogy Jézus szíve megérintse őket.”

Laudato si' Jezsuita javaslat: a koronavírus-járványra a Laudato si’ szellemében tekintsünk!

Az olasz Avvenire című lap a Laudato si' megjelenésének ötödik évfordulóján nemrégiben interjút készített Michael Czerny bíborossal. A jezsuita főpap a beszélgetésben szorgalmazza: engedjük, hogy a pápai enciklika alakítsa gondolatainkat a koronavírus-járványról, valamint a válság utáni kibontakozás útjának megtalálásában. Mielőtt a teremtés, és annak védelme társadalmi-környezeti kérdés volna, mindenekelőtt hitünk alapvető tárgya – fogalmaz a bíboros.

Hivatástisztázás „Jezsuiták? Érdekel!” – hivatáshétvége a Sodrás utcai rendházban

A jezsuiták egy intenzív hétvégére hívnak téged a nyáron. Célunk, hogy kicsit közelebbről megismerkedj velünk, illetve a Montserrat hivatástisztázó évvel. Az alkalom szeretne bepillantást adni az életünkbe, és jó lehetőséget kínál arra, hogy a Szent Ignác-i lelkiséget személyesen is megtapasztald. A hétvége nyitott minden 16-35 év közötti férfi számára, akiben megfordult a gondolat, hogy a jezsuita élet akár saját életútja is lehetne, illetve aki érdeklődik a Montserrat-év iránt.

Jezsuiták a történelemben A székelyföldi születésű Vízi Elemér jezsuita tartományfőnök vallomása Trianonról

„Apám Magyarországon született, anyám Romániában – miközben mindketten ugyanazon a helyen látták meg a napvilágot 1941-ben, illetve 1945-ben.” A Székelyföldről származik Vízi Elemér SJ, a magyar jezsuita rendtartomány vezetője. Trianon 100. évfordulóján arról kérdeztük, hogyan élte meg a szétszakítottságot, mit kezdjünk a nemzeti sérelmeinkkel, és miként lehet megtalálni Istent mindenben, ez esetben az ország feldarabolásában.

Jezsuiták a történelemben Jezsuiták nevelték Apponyi Albertet, a trianoni békekonferencia magyar küldöttségének vezetőjét

„Hat esztendőt töltöttem a jezsuiták fedele alatt, és csak jót láttam, csak jóban részesültem. A tanári és nevelői személyzet változásai folytán a rend tagjainak nagy számával léptem érintkezésbe; találtam köztük több szellemileg, szívbelileg és a lelki élet terén kiváló férfiút, de egyet sem, aki a legkisebb erkölcsi kifogás alá eshetett volna. (…) Hangos vidámság uralkodott a házban; annak, amit az előítélet »jezsuitizmusnak« szokott nevezni, nyoma sem volt.”

Jezsuiták a történelemben Emléktábla az 1944-ben a jezsuitáknál bújtatott Harsányi János Nobel-díjas közgazdásznak

Harsányi János születésének 100. évfordulóján, május 29-én a Harsányi János Tudásközpont és a hozzá kapcsolódó civil szervezetek képviselői emléktáblát helyeztek el a Párbeszéd Háza falán a VIII. kerületi Horánszky utca 22. szám alatt. Az alkotás azt a tényt örökíti meg, hogy a magyar jezsuiták a vészkorszakban hazánk később világhírűvé vált fiának, valamint közel 200 üldözött sorstársának adtak itt menedéket 1944 novembere és 1945 januárja között.

Veni Sancte Spiritus Világméretű pünkösdi virrasztás jezsuitákkal a Szent Ignác-i lelkiség jegyében

A COVID-19 vírus az egész emberi közösséget érintette. Mi lehetne jobb válasz erre, mint hogy együtt imádkozzuk: „Jöjj, Szentlélek, és újítsd meg a Föld színét!”? Ezért arra biztatunk benneteket, csatlakozzatok félórás online pünkösdi imavirrasztásunkhoz május 30-án, szombaton 20 órától. Az eseményen a világ több mint száz országából vesznek részt jezsuiták és a Szent Ignác-i család tagjai, hogy együtt várják a Lélek eljövetelét.