MBJ Kiss Ulrich SJ online vezetőképző tréningje – Leadership is Love

Tizenhét éve indultak be az MbJ vezetői szemináriumok, azóta több százan végezték el a kurzust. Ismételt kérés volt, hogy adjunk lehetőséget a szeminárium elvégzésére azoknak, akik nem haboznak neki szentelni egy háromnapos hétvégét. Erős igény jelentkezett továbbá, hogy a jó menedzsment, azaz kormányzás mellett összpontosítsunk a vezetésre magára: lehet fejleszteni ebbeli képességünket? Hogyan? Erről szól Kiss Ulrich SJ sorozata.

Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium Közösség, szakmaiság, nyitottság, hit: 30 éves a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium

„Küldetésünk, hogy közösségünk tagjai az egyetemi éveik alatt teljesebb emberré váljanak.” Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli idén a budapesti jezsuita sziget legnépesebb intézménye: a Szent Ignác szakkollégium. Az évfordulóra kerekasztal-beszélgetésekkel, szimpóziumokkal és más, a járványhelyzetre való tekintettel online tartandó eseményekkel készülnek az ignácosok. Az alábbiakban a hallgatók jubileumi írását adjuk közre az intézmény értékeiről, küldetéséről.

Köszönet „Hűségesen a közösen megkezdett lelki úton”: véget ért a Manréza online nagyböjti lelkigyakorlata

A jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Háza mindennapi imádságra hívott a nagyböjti felkészülés és Húsvét ünneplése idején. A Hamvazószerdától az Irgalmasság vasárnapjáig tartó, a skót jezsuiták által kialakított mintát követő lelkigyakorlatot egyénileg és közösségben is el lehetett végezni. Az imasorozat végeztével Lukács János SJ számol be a tapasztalatokról és köszöni meg a résztvevőknek, hogy hűségesen haladtak együtt a megkezdett lelki úton.

Álláshirdetés Könyvelői, gazdasági feladatokra munkatársat keres a magyar jezsuiták budapesti központja

A magyar jezsuita rendtartomány gazdasági központja álláspályázatot hirdet mérlegképes könyvelői, gazdasági munkatársi feladatkörre. Feladatok: könyvelési, kontírozási feladatok elvégzése; pénztári és banki gazdasági események kontírozása; részvétel a költségvetési tervek elkészítésében; pályázati folyamatok gazdasági kísérése; beszámolók, statisztikák, kimutatások készítése, stb. Munkavégzés jellege: főállás. Jelentkezési határidő: április 26.

A Pápa Imavilághálója A pápa áprilisi imaszándéka: az alapvető emberi jogokért

„Bátorság és eltökéltség szükséges ahhoz, hogy megvédjük az alapvető emberi jogokat. Gondolok itt arra, hogy ellenálljunk a szegénységnek, az egyenlőtlenségnek, a munka, a föld és az otthon, a szociális és dolgozói jogok hiányának. Gondoljunk bele, hogy sokszor az alapvető emberi jogok nem azonosak mindenki számára. Vannak első-, másod-, harmadosztályú emberek, és olyanok is, akiket selejtnek tartanak. Nem. Az alapvető jogok egyenlően illetnek mindenkit” – jelenti ki a pápa.

A Szív A megtérésről szól A Szív áprilisi száma

Hogyan lett Szent Ignác baszk hősszerelmesből rendalapító? – interjú Lukács János SJ-vel; Korzenszky Richárd bencés a kommunista üldöztetés idején Pannonhalmán élő jezsuitákról; Patsch Ferenc SJ, Elek László SJ és Rudan Mária a szexuális bántalmazásokról; Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a templomi zenéről és kultúrpolitikai kérdésekről. És még sok minden más A Szív áprilisi számában.

Diakónusszentelés „Leszek neki apja, testvére, papja” – Vértesaljai László írása Jancsó Árpád SJ diakónusszenteléséről

Húsvét keddjén a jezsuiták római főtemplomába, a Gesù-ba úgy iparkodtam, hogy magammal vittem a szívemben Jancsó Árpád szüleit, testvérét, Snell György püspököt és Alberti Árpád atyát a Regnumból. Élők és holtak együtt, minthogy az Árpinak oly kedves Gyuri atya, Snell püspök a közelmúltban váratlanul hazasietett az Atyai Házba! Tágas az emberszív, időben és térben nyitott, külön világ minden emberszív, rengetegen megférnek benne.

Diakónusszentelés „Ezt a lelkületet kerestem” – interjú a diakónusszentelés előtt álló Jancsó Árpád SJ-vel

„Ki vagyok mint jezsuita? Ugyanolyan földi halandó, mint bárki más, ezzel együtt mégis valaki, akit meghatároz kapcsolata a feltámadt Jézussal. Szentelésemhez közeledve egyre inkább azt élem meg, hogy ennek a kapcsolatnak elsősorban Jézus a fenntartója, nem én” – vallja Jancsó Árpád SJ, akit április 6-án 16 órakor diakónussá szentelnek Rómában. Az eseményt a járványhelyzet miatt zárt körben tartják, de az interneten mindenki bekapcsolódhat a közvetítésbe.