Ignáci Pedagógiai Műhely Nem azért járnak a vízen, mert a földön nem tudnának… – a pedagógusi hivatás megerősítéséről

Párhuzamos univerzumban élnek, vagy csak ostobák? A pedagógusi elhivatottság megerősítéséről szóló konferencia éppen most? A magyarországi helyzetet és a tanári pályával, az oktatási rendszerrel kapcsolatos kritikákat és indulatokat ismerve, sokakban felmerülhetnek ezek a kérdések. „Meghívtál, hogy vízre lépjek” címmel a tanári hivatás megerősítéséről rendezett nemzetközi konferenciát az Ignáci Pedagógiai Műhely november 10-én Budapesten és november 11-én Miskolcon.

Ajánló Magyar szentek 21. századi köntösben

Képes Szent István kibillenteni egy sztárokhoz és botrányokhoz szokott televíziós műsorvezetőt? Októberi „Ki az Isten és mit akar?” című előadásai után Meskó Zsolt új darabot visz színre a Párbeszéd Házában: a House of Árpád mai köntösben, egy showműsorban mutatja be a magyar szenteket és legendáikat. A november 29-i és 30-i délelőtti előadásokra középiskolásokat várnak, a november 28-i és 30-i esti előadások nyitottak a nagyközönség számára is.

Filmszemle Ők kapták idén a Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat díjait

Hatvannégy országából 662 rövidfilm és közel 80 fotó érkezett a magyar jezsuiták idei mozgóképes és fotós seregszemléjére. A legjobb kisjátékfilmnek, dokumentumfilmnek, aminációs-kísérleti alkotásnak, egyéni fotónak és fotósorozatnak járó kitüntetés mellett idén provinciánk lapja, a M.I.N.D. különdíját is kiosztották. A szemle filmjei december 2-ig megtekinthetők a faludifilmfestival.hu honlapon, a fotókból pedig kiállítás nyílik jövőre a Párbeszéd Házában.

Jezsuiták közelről Adventi nyílt este fiatal férfiaknak jezsuitákkal

Szeretettel hívunk egy találkozóra, amelyen megismerhetsz minket, jezsuitákat, de mi is kíváncsiak vagyunk rád. Csak férfiak számára, 17-30 év között! Akikkel ezen az estén találkozhatsz: Bellovics Gábor SJ, Jancsó Árpád SJ, Nagy Bálint SJ, Nevelős Gábor SJ, Tímár Dániel SJ,  Tóth Árpád SJ Téma: Advent– jezsuita szempontok a jó várakozáshoz. Mit jelent a mélységből táplálkozva élni? Időpont: December 2., péntek, 18:00-20:30.

Cipősdoboz Karácsonyi cipősdoboz-akció határon innen és túl

Rendtartományunk idén is cipősdoboz-akciót hirdet, mellyel olyan gyerekeknek és fiataloknak szeretnénk örömet szerezni, akik nélkülözik az ajándékokat a karácsonyfa alól. Az akció keretén belül a Jezsuita Menekültszolgálat, a jezsuita Jelenlét Program – az arlói romamisszió – munkatársai és a Gyökerek tábor önkénteseinek segítségével több helyre juttatunk el cipősdobozokat. A csomagokat november 27-től december 18-ig folyamatosan lehet leadni a Jézus Szíve Jezsuita Templomban.

Köszönet Hálaadó szentmise a jezsuiták jótevőiért Xavéri Szent Ferenc emléknapján

Nagyon sokan és különböző formában támogatnak minket, és ezáltal segítik szolgálatunkat. Ezért 2019-től Xavéri Szent Ferenc emléknapján szentmisében adunk hálát élő és elhunyt jótevőinkért. A „hálaadás napját” ebben az évben is kiterjesztjük az egész provinciára, így a budapesti szentmise mellett december 2-4. között Arlón, Püspökszentlászlón, Marosvásárhelyen, Miskolcon, Dobogókőn és Torontóban is hálát adnak az élő és elhunyt jótevőkért.

In memoriam Meditáció Jálics Ferenc SJ 95. születésnapján

A magyar jezsuita rendtartomány 2022. november 16-án, szerdán 18:00-20:00 óra között – bárki előtt nyitott – csendes meditációt szervez a Párbeszéd Házában (1085 Budapest, Horánszky utca 20.), melyben hálát adunk a tavaly elhunyt Jálics Ferenc SJ életéért, aki aznap lenne 95 éves, s közösen imádkozunk a békéért Ukrajnában és az egész világon. Akik nem tudnak személyesen eljönni, az alkalomhoz a Zoomon keresztül kapcsolódhatnak.

Szociális apostolkodás Konferencia Kerkai Jenő SJ szociális apostolról

Hogyan lett Kerkai Jenő jezsuita atya mozgalma néhány év alatt ilyen sikeres? Hogyan állt ellen a nehézségeknek? A KALOT (Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testülete) alapítójára emlékező november 5-iki konferenciát közösen szervezte a Kerkai Jenő Jezsuita Szociális Központ és a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia. Az eseményen átadták a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület Kerkai-díját, este pedig jótékonysági koncertet tartottak az arlói romamisszió javára.