Hivatástörténet Horváth Árpád SJ

Egyik legkorábbi emlékem, hogy nagymamámmal a városunk ferences templomában üldögélünk. Csend van, csak én fészkelődök néha, aztán elkezdődik a hajnali mise. Ekkor a nagyival már megjártuk a város piacait, ahová a nagyapa által előző nap előkészített gyümölcsöket vittük. Miután átadtuk a háztáji portékát a kofáknak, első utunk a templomba vezetett.

Hivatástörténet Tóth Árpád SJ

1982. október 14-én születtem Szenttamáson, egy többségében szerbek által lakott délvidéki kisvárosban. Gyermekkoromat kiegyensúlyozott családi környezetben töltöttem, szüleim a hagyományos (keresztény) értékrendre tanítottak. Persze az ún. „kilencvenes évek” az akkori, szétesőben levő Jugoszláviában sok mindennek nevezhető, csak épp békésnek nem.

Hivatástörténet Tran Van Ngu József SJ

Katolikus családban születtem 1987-ben Vietnámban. Katolikus vidéken nőttem fel, ahol gazdag a katolikus hagyomány.
Gyerekkoromban a környékünkön kevés pap volt. Hetente csak vasárnap volt szentmise. Hétköznapon esténként templomba mentünk együtt imádkozni. Ebben a hagyományban kaptam a hitem magját.

Hivatástörténet Szebenyi András SJ

Január 10-én kora délután történt. Az asztalom előtt ültem, felkészülve a tanulásra. Enyhe téli nap volt, a hópelyhek elolvadtak az ablakon, és kristálytiszta csíkokban folytak le az üvegen. Ekkor jött a gondolat, hogy pap leszek. Teljesen váratlanul ért, hiszen soha életemben nem gondoltam erre; mégis, magától értetődő és nagyon is vonzó vágyként jelent meg bennem.

Hivatástörténet Jaschkó Balázs SJ

Jezsuita hivatásom 1936-ban kezdődött, amikor nagyon bántott, hogy a kilenc Jaschkó testvér közül három nem jár templomba. Ugyanakkor két bátyám már jezsuita volt, és egyik nővérem is szerzetbe lépett. 1936-ban részt vettem Hollandiában a cserkészdzsemborin, és hazamenet megálltam Prágában, hogy megcsodáljam a várost.  Bementem imádkozni a Szent Miklós templomba három bátyámért. Hirtelen olyan érzés fogott el, hogy ha magamat teljesen átadom Istennek, „ők egyenesben lesznek Vele”. Belső örömmel és nagy nyugalommal folytattam imámat.

Hivatástörténet Mustó Péter SJ

Nem minden ember foglalkozik azzal, van-e hivatása. Nem kérdezi, van-e különösebb célja életének. Nem nyugtalanítja, megfelel-e az élet elvárásának.
Mások viszont észreveszik, hogy mi érdekli, mi mozgatja őket. S elindulnak arra.
Mi a hivatás?
Szükséges ehhez néhány fogalmat tisztázni, mert maga a szó, a nyelvezet félreérthető. Hivatás, elhivatottság, belső indíttatás, elköteleződés egymáshoz közeli fogalmak.

Hivatástörténet Szabó Ferenc SJ

A Marconi által tervezett Vatikáni Rádiót 1931. február 11-én avatta fel XI. Pius pápa. Tehát egyidős vagyok a pápák rádiójával, ahol 25 évig szolgáltam (Szent) VI. Pált és (Szent) II. János Pált. Minthogy Kálócfa a hajdani Pannoniát átszelő borostyánkő út mellett fekszik, születésem dátuma mellett helye is mintegy predestinált arra, hogy Rómába, a Vatikáni Rádióhoz kerüljek.

Hivatástörténet Bohán Béla SJ

Első elemi osztályba jártam, amikor 1942 őszén falunkban újmise volt, Juhari Gáboré, aki aztán a szatmári bombázáskor halt meg 1944-ben. Igen mély hatással volt rám. Majd a nyári szünet elején üzentek, hogy egy osztálytársammal nyáron már járhatunk ministrálni. Mentünk is minden reggel.