Magis Europe 2021 Magis: jezsuita ifjúsági találkozó Magyarországon

Túl vagy a 18. születésnapodon, de még nem múltál el 35? Eltöltenél egy hetet más nemzetek fiataljaival, jezsuitákkal és barátaikkal? Szabad vagy augusztus 7. és 15. között? Kész vagy rá, hogy kilépj a komfortzónádból? Szívesen zarándokolsz, vonz Loyolai Szent Ignác lelkisége, a karitatív munka, vagy a művészet, és érdekel a teremtésvédelem? You speak English, don't you? Ha igen, téged is vár a Magyarországon rendezendő Magis Europe 2021!

A Pápa Imavilághálója A pápa áprilisi imaszándéka: az alapvető emberi jogokért

„Bátorság és eltökéltség szükséges ahhoz, hogy megvédjük az alapvető emberi jogokat. Gondolok itt arra, hogy ellenálljunk a szegénységnek, az egyenlőtlenségnek, a munka, a föld és az otthon, a szociális és dolgozói jogok hiányának. Gondoljunk bele, hogy sokszor az alapvető emberi jogok nem azonosak mindenki számára. Vannak első-, másod-, harmadosztályú emberek, és olyanok is, akiket selejtnek tartanak. Nem. Az alapvető jogok egyenlően illetnek mindenkit” – jelenti ki a pápa.

A Pápa Imavilághálója A pápa márciusi imaszándéka: a kiengesztelődés szentségéért

„Amikor gyónni megyek, azt önmagam gyógyításáért, a lelkem meggyógyításáért teszem. Azért, hogy nagyobb lelki egészséggel távozzak, és a nyomorúságból az irgalomba jussak. A gyónás középpontjában nem a felsorolt bűnök állnak, hanem az az isteni szeretet, amelyet kapunk, és amelyre mindig szükségünk van. (...) Ne feledjétek: Isten szívében előbb mi vagyunk jelen, a hibáink csak ezután következnek. Imádkozzunk, hogy Isten irgalmas papokat adjon egyházának, és ne kínzókat.”

A Pápa Imavilághálója Ferenc pápa felemelő nagyböjti buzdítása a szentgyónásról

„Imádkozzunk azért, hogy a kiengesztelődés szentségét megújult mélységgel tudjuk megélni, és általa megtapasztaljuk Isten végtelen irgalmát” – így hangzik a katolikus egyház márciusi egyetemes imaszándéka. Az alábbiakban ezzel kapcsolatban Ferenc pápa 2019-es szavait idézzük, melyekkel a gyónás lényegéről osztja meg gondolatait, és tanácsot ad azoknak, akik nehezen veszik rá magukat bűneik megvallására, mondván, mindig ugyanazokról a vétkeikről kell számot adniuk.

A Pápa Imavilághálója Ima a pápával: az erőszak női áldozataiért

„Ma is vannak olyan nők, akik az erőszaktól szenvednek. Ez lehet pszichológiai, verbális, fizikai, szexuális erőszak. Megdöbbentő a megvert, megsértett és megerőszakolt nők száma. A sok nő által elszenvedett rossz bánásmód különféle formái a gyávaság és az egész emberiség lealacsonyodásának megnyilvánulásai. Az áldozatok tanúvallomásai, akiknek van bátorságuk megtörni a csendet, segítségkiáltást jelentenek, amelyet nem hagyhatunk figyelmen kívül.”

A Pápa Imavilághálója A pápa januári imaszándéka: a testvériségért

Ferenc pápa 2021 első hónapjában a következő szándékra kér imákat: „Istenhez imádkozva és Jézust követve testvérként csatlakozunk azokhoz, akik más kultúrához, hagyományhoz és vallásokhoz tartoznak. Testvérek vagyunk, akik imádkoznak. A testvériség arra késztet bennünket, hogy megnyíljunk mindenki Atyja előtt, és hogy a másikban testvért lássunk, akivel osztozhatunk az életben vagy akivel támogathatjuk egymást, hogy szeressük és megismerjük a másikat.

Inigo társai „Teljes csendben, telefon nélkül”: Inigo-lelkigyakorlat a Bükkben

Az egyre jobban terjedő vírus ellenére az Inigo-csoporttal sikerült az őszi szünetben egy „élő” programot megvalósítanunk, bár a program talán nem is jó szó egy lelkigyakorlatra.  A lelkigyakorlat inkább folyamatos és mély találkozás Istennel, önmagammal, sőt szavak nélkül ugyan, de a többiekkel is.  Bükkszentkereszten a Betlehem Lelkigyakorlatos Ház fogadott be minket hat napra, és segítette elő, hogy a 10 fiatal válaszolni tudjon Isten hívására.

Inigo Istennel találkozni a nappalimban? Megejtő vallomások egy online lelkigyakorlatról

„Úgy tapasztaltuk, az általános alapelv, hogy legtöbbször annyit kapok egy programból, lelkigyakorlatból, amennyit magamhoz képest beleteszek, vagyis ahogy hozzáállok, itt is szépen megmutatkozott. A fiatalok nagylelkűen adták oda az idejüket, csendjüket Istennek és Ő rögtön válaszolt erre a nyitottságra. Voltak, akik a messengert is letörölték a telefonjukról, nehogy kísértésbe essenek.” Heim Kata RSCJ és Hiba György SJ, valamint résztvevők beszámolója.