Jezsuiták közelről Farsangi nyílt este fiatal férfiaknak jezsuitákkal

Szeretettel hívunk egy találkozóra, amelyen megismerhetsz minket, jezsuitákat, de mi is kíváncsiak vagyunk rád. Csak férfiak számára, 17-30 év között! Akikkel ezen az estén találkozhatsz: Jancsó Árpád SJ, Lukács János SJ, Koronkai Zoltán SJ, Nagy Bálint SJ. Téma: Farsang: maszkok, szerepek – a valódi önmagunkra találás lehetőségei. Időpont: Február 10., péntek, 18:00-20:30. Helyszín: Xavéri Szent Ferenc Jezsuita Rendház (1026 Budapest, Sodrás utca 15.). Kérünk, a megadott linken regisztrálj!

Stafétaváltás András Attila SJ lett a jezsuiták új provinciálisa

Arturo Sosa SJ, a Jézus Társasága általános elöljárója András Attila SJ-t nevezte ki a magyarországi jezsuita rendtartomány új vezetőjének. A hat év provinciálisi szolgálat után leköszönő Vízi Elemér SJ székelyudvarhelyi születésű utóda eddig a rendtartomány ökonómusa, azaz gazdasági felelőse, egyben a dobogókői közösség tagja volt. Hivatalát február 25-én a budapesti Jézus Szíve Jezsuita Templomban 18 órakor kezdődő szentmise keretében foglalja el.

Provinciális Vízi Elemér SJ: „Egy provinciális nem menedzser”

„Vágyom rá, hogy egy testet, lelket átmozgató, felfrissítő zarándoklattal zárjam le ezt a hat évet, hogy aztán nyitottan fogadhassam új feladatomat, bármi lesz is az.” Hat év után leköszön provinciálisi tisztségéből Vízi Elemér SJ. Az év végére talán már utóda nevét is tudni fogjuk. A váltás előtt leltárt készítettünk vele szolgálata személyes, lelkipásztori, intézményi vonatkozásáról, de a politika is szóba került.  Szőnyi Szilárd interjúja.

Szent Ignác-év Ignác, hova sietsz? – jezsuita vetélkedő indul

Vállalkozó szellemű csapatok jelentkezését várják február 15-től, akik készek általános műveltségükre és együttműködési képességeikre épülő feladatokon keresztül tanulni Loyolai Szent Ignác életéről, valamint a Jézus Társasága történetéről és jelenéről. 5-8. évfolyamos diákok ötfős, 9-12. évfolyamos diákok négyfős, felnőttek pedig háromfős csapatokkal vehetnek részt a megmérettetésen. A fődíj vitorláshétvége egy jezsuitával.

PF' 2023 Bőkezű az Isten! – jezsuita naptár 2023-ra

Bőkezű az Isten! – Loyolai Szent Ignác felismerését az elmúlt év nehézségei között is megtapasztaltuk. 2023-as naptárunkba ezért egy-egy emblematikus tavalyi pillanatot választottunk, hogy legyen ami idén is emlékeztet erre bennünket. Áldott esztendőt kívánunk a  Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának 2023-ra szóló online naptárával! Letölthetjük laptopunkra, asztali számítógépünkre vagy tabletünkre, ebben a formában is kapcsolódhatunk  2023-ban.

Szociális apostolkodás Konferencia Kerkai Jenő SJ szociális apostolról

Hogyan lett Kerkai Jenő jezsuita atya mozgalma néhány év alatt ilyen sikeres? Hogyan állt ellen a nehézségeknek? A KALOT (Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testülete) alapítójára emlékező november 5-iki konferenciát közösen szervezte a Kerkai Jenő Jezsuita Szociális Központ és a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia. Az eseményen átadták a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület Kerkai-díját, este pedig jótékonysági koncertet tartottak az arlói romamisszió javára.

Kitüntetés Príma iskola a miskolci jezsuita gimnázium

Oktatás és köznevelés kategóriában megyei Prima Díjat kapott a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda. Mancs, a miskolci mentőkutya bronzszobrán és gyémánttal kirakott aranykitűzőjén túl egymillió forintot kapott a magyar jezsuiták borsod-abaúj-zemplén megyei intézménye a november 5-i díjátadón. A gálaműsorról nem hiányozhatott az iskola Magis kórusa sem, akik az Ignác, a lelkek lovagja című musicalből adtak elő ízelítőt.

Manréza Bemutatjuk a dobogókői Manréza új vezetőjét

Miután évekig Rómában szolgált, most átvette Lukács János SJ-től a dobogókői Manréza lelkigyakorlatos ház vezetését Tóth Árpád SJ. Janó atya továbbra is Dobogókőn marad, a helyi jezsuita közösség elöljárójaként. Nem könnyű időszakban történik a váltás, hiszen a gazdasági válság, az infláció elszabadulása és az energiahordozók drágulása közepette kell fenntartani az amúgy sem nyereséges intézményt. Hegedűs Rita interjúja lelkiekről és a hozzájuk tartozó anyagiakról.