Szent Ignác-év Az A.M.D.G. mise ősbemutatója a Jézus Szíve-templomban Szent Ignác napján

A Szent Ignác 500 évvel ezelőtti megtérésére emlékező jubileumi évben, a rendalapító emléknapján rendkívüli ünnep lesz a Jézus Szíve Jezsuita Templomban. Július 31-én szentelik pappá Jancsó Árpád jezsuitát, a szertartás fényét pedig a Kaposi Brúnó által Szent Ignác tiszteletére írt A.M.D.G. mise fogja emelni. A templom orgonaművészével az ősbemutatóról beszélgettünk. Janka György interjúja.

Szent Ignác-év „De mit adtak nekünk a jezsuiták?” Társasjáték Szent Ignáccal

„A társasjáték nyújtotta közösségformáló élmény valami ősi és mélyen bennünk rejtező viselkedésformát hív elő belőlünk, amire úgy vágyunk, mint egy adrenalinfröccsre” – vallja a Múlt-kor történelmi magazin és portál főszerkesztője. Bartal Csaba a lapkészítés mellett társasjátékokat is tervez és ad ki, most éppen a Szent Ignác-év apropóján A misszió – De mit adtak nekünk a jezsuiták? címmel. Interjú győzni akarásról és együttműködésről, algoritmusról és játékszellemről.

M.I.N.D. Jezsuiták cselekedetei: egyedülálló kötet a Jézus Társasága hazai történetéről

Bele lehet-e sűríteni fél évezredet ötszáz oldalba? Fel kellett-e valamit áldozni a tudományosságból a közérthetőség oltárán? Mit üzen egy börtönben madzagból készített rózsafüzér fotója vagy egy világháborús karikatúra? Interjú a Jézus Társasága magyarországi történetéről szóló, ősszel megjelenő kötet szerkesztőjével, Szokol Rékával. Kollégánk a Jezsuita Levéltár és Rendtörténeti Könyvtár munkatársa, a maga nemében egyedülálló könyv pedig a Szent Ignác-év kiadványai közé tartozik.

Szent Ignác-év Mit szeretek Szent Ignácban? Magyar jezsuiták vallomásai

Szent Ignác nem tartozik a legnépszerűbb szentek közé, sőt még jezsuitáknak sem mindig könnyű megbarátkozni vele. A Jézus Társaság nyolc magyar tagját kérdeztük, hogy a rendalapító melyik tulajdonságát érzik a legközelebb magukhoz. Körkérdések a MIND nyári számából a Szent Ignác megtérésének 500. évfordulójára meghirdetett jubileumi esztendő jegyében.

Szent Ignác-év Interjú Vízi Elemérrel a Szent Ignác-évről

A Jézus Társasága alapítójaként a háttérben akart maradni, most viszont a jezsuiták jubileumi évet szentelnek neki. Korábban lovagként kereste a dicsőséget, megtérése után viszont a másik végletbe esve üzent hadat a világi hívságoknak. A logika és az akarat embere, akinek lelkigyakorlatai szíveket képesek átalakítani. Vízi Elemérrel, a magyar jezsuita rendtartomány vezetőjével Szent Ignác összetett személyiségéről Szőnyi Szilárd beszélgetett.

Szent Ignác-év Az „irodai munka” lelkisége: interjú a Szent Ignác-év római felelősével

„Ha az emlékévnek köszönhetően csak egyvalaki közelebb kerül Krisztushoz, az már siker. És minél több embert segítünk közel Hozzá, annál eredményesebbnek mondhatjuk magunkat” – mondta lapunknak Pascal Calu SJ. A belga tanuló rendtag jezsuita a Jézus Társasága római központjában koordinálja a nemzetközi Szent Ignác-esztendő eseményeit.

M.I.N.D. Ráismerne Szent Ignác a lelkigyakorlataira Dobogókőn? Interjú Lukács János SJ-vel

A felújítási munkálatok okozta kétéves kényszerszünet után tavasszal nyitja ki kapuit a jezsuiták megszépült Manréza Lelkigyakorlatos Háza Dobogókőn – már ha a járványhelyzet engedi. Lukács János SJ igazgatóval arról beszélgettünk, pontosan mi indokolta a felújítást, hogyan készülnek a remélt újraindulásra, miért nem hirdetik a lelkigyakorlatokat, kinek való az itteni elvonulás, és milyen meglepetést tud okozni egy nem hívőnek gondolt ember. Szőnyi Szilárd interjúja.

Camino Ignaciano Camino Ignaciano: interjú José Luis Iriberri SJ-vel

A baszk José Luis Iriberri SJ, a Szent Ignác útján címmel nyáron Spanyolországban forgatott magyar dokumentumfilm lelki kalauza 22 napon át négy szereplőt vezetett a forgatócsoport által kísért zarándoklaton. Hogyan élte meg a hőség, a járvány következtében bevezetett korlátozások és a forgatás okozta rendkívüli körülményeket? Miközben az alkotás utómunkái zajlanak, erről faggattuk a jezsuitát, aki Kovács Lajos SJ-vel vett részt a Tolvaly Ferenc által rendezett produkcióban.