Szent Ignác-év Az „irodai munka” lelkisége: interjú a Szent Ignác-év római felelősével

„Ha az emlékévnek köszönhetően csak egyvalaki közelebb kerül Krisztushoz, az már siker. És minél több embert segítünk közel Hozzá, annál eredményesebbnek mondhatjuk magunkat” – mondta lapunknak Pascal Calu SJ. A belga tanuló rendtag jezsuita a Jézus Társasága római központjában koordinálja a nemzetközi Szent Ignác-esztendő eseményeit.

M.I.N.D. Ráismerne Szent Ignác a lelkigyakorlataira Dobogókőn? Interjú Lukács János SJ-vel

A felújítási munkálatok okozta kétéves kényszerszünet után tavasszal nyitja ki kapuit a jezsuiták megszépült Manréza Lelkigyakorlatos Háza Dobogókőn – már ha a járványhelyzet engedi. Lukács János SJ igazgatóval arról beszélgettünk, pontosan mi indokolta a felújítást, hogyan készülnek a remélt újraindulásra, miért nem hirdetik a lelkigyakorlatokat, kinek való az itteni elvonulás, és milyen meglepetést tud okozni egy nem hívőnek gondolt ember. Szőnyi Szilárd interjúja.

Camino Ignaciano Camino Ignaciano: interjú José Luis Iriberri SJ-vel

A baszk José Luis Iriberri SJ, a Szent Ignác útján címmel nyáron Spanyolországban forgatott magyar dokumentumfilm lelki kalauza 22 napon át négy szereplőt vezetett a forgatócsoport által kísért zarándoklaton. Hogyan élte meg a hőség, a járvány következtében bevezetett korlátozások és a forgatás okozta rendkívüli körülményeket? Miközben az alkotás utómunkái zajlanak, erről faggattuk a jezsuitát, aki Kovács Lajos SJ-vel vett részt a Tolvaly Ferenc által rendezett produkcióban.

Szent Ignác a filmvásznon A Szent Ignác utolsó napjairól szóló filmben kapott szerepet a magyar jezsuita

A nemzetközi jezsuita híroldalakon nemrég jelent meg egy beszámoló arról, hogy film készül Loyolai Szent Ignác utolsó napjairól. A mellékelt képek egyikén egy szőkésbarna fiatalember látható, akiben a mi Nevelős Gáborunkat véltük felismerni. Megkerestük hát a római Gesù jezsuita kollégiumban tanuló ifjú rendtagot, és csakugyan: ő is szerepel a filmben, méghozzá a rendalapító titkárát alakítja. Megkértük, hogy meséljen a produkció részleteiről és kulisszatitkairól.

Jezsuiták szerint a világ Karikatúrát Szent Ignácról? Interjú Mihalkov Ferenc SJ-vel a rendalapító derűjéről

Tavaly az egyik tanuló rendtag, Mihalkov Ferenc SJ megkeresett minket: látnánk-e fantáziát Szent Ignác-rajzaiban a provincia által meghirdetett Hivatás Évéhez. Láttunk, így azóta a talán legművészibb jezsuita számtalan remek képet készített online felületeinkre. Interjú arról, hogy milyen derűs ember volt a rendalapító, miért kell őt vízfejű, gülüszemű, kopaszodó, kialvatlan kis űrlénynek ábrázolni, és hogy mire tanítja a rajzolót a bérmavédőszentje.