Szent Ignác-musical Az iskoladráma iskolapéldája: a Szent Ignác-musical útja az Erkel színpadáig

Az olimpikonok sem edzés nélkül lesznek bajnokok. Így van ez a miskolci Fényi Gyula jezsuita gimnázium 14-18 éves diákjaiból álló 120 fős Magis kórussal is. A Szent Ignác-musical bemutatóját az Erkel Színházban ugyanis számos előadás, bennmaradós hétvége és turné előzte meg. A következőkben a darab előkészületeinek kulcsszavai alapján adunk betekintést a színpadra állítás folyamatába. Nagy Luca írása.

Szent Ignác-év Miskolctól az Erkelig: így készül a Szent Ignácról szóló musical

Velencéből hozatott jelmezek, víz-, füst- és tűzeffektek, a leginnovatívabb fény- és színpadtechnika. A barokk kor óta szokás a Jézus Társaságában, hogy diákjaival tanító jellegű darabokat állítson színpadra. A jezsuita iskoladrámák sora 2022-ben új mérföldkőhöz érkezett: nyáron az Erkel Színházban is bemutatják a miskolci jezsuita gimnázium Magis kórusára írt musicalt Szent Ignácról. Janka György kedvcsináló írása a M.I.N.D. legújabb számából, Pásztor Péter fotóival.

Szentté avatás Barokk kori all-star gála

Hétvégén ünnepeljük az egyháztörténet egyik nevezetes egybeesésének 400. évfordulóját. A barokk kor legismertebb szentjeinek jelentős részét ugyanis 1622. március 12-én kanonizálta XV. Gergely pápa. Loyolai Ignácon kívül Xavéri Ferenc, Néri Fülöp, Avilai Teréz és Földműves Izidor is ezen a napon nyert bebocsátást a szentek sorába. Oberfrank Balázs, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia újságíró-tanfolyama öregdiákjának írása a M.I.N.D. legújabb számából.

Szent Ignác-év Ignác, a saroglyán megmentett zarándok…

Útja végén a kereszten behatol az Úr oldalába egy lándzsa, és rácsorog az egész emberiségre szívének minden szeretete. Az Úr nyilvános útja a beteljesedésig három évig tart. Útja kezdetén behatol Ignác lábába egy lövedék, leveri a lábáról, és elindul az útján, melynek végén hallatlan merészséggel elkéri Urának Jézus-nevét. Ignác zarándokútja a beteljesedéséig durván kétszer húsz évig tart. Vértesaljai László SJ írása Loyolai Szent Ignácról megjelent a M.I.N.D. tavaszi számában.

Sajtóanyag Hét tévhit és összeesküvés-elmélet a jezsuitákról

Világuralomra törő titkos társaság, a haladás ellenségei, a Titanic elsüllyesztői? A világ minden lakott földrészén, 120 országban tevékenykedő jezsuiták nem élnek kolostorokban, belépésük után is megtartják nevüket, nincs sajátos rendi ruhájuk, és egy különleges, negyedik fogadalmat is tesznek. Közel ötszáz év alatt számos tévhit és összeesküvés-elmélet alakult ki a sok tekintetben újítónak számító Jézus Társaságáról. Lássuk, mi az igazság!

M.I.N.D. Loyolai Ignác 400: a rendalapító szentté avatása a provincia lapja, a MIND új számának központjában

„Szent Ignác igazi csodája a Jézus Társasága” – interjú Pascual Cebollada SJ-vel, a jezsuita szentté avatások római felelősével; Hogyan legyünk szentek? – interjú Patsch Ferenc SJ-vel; Musicalt Szent Ignácról – a Jezsutól az Erkel Színházig; Kortársunk, Kaszap István – interjú Koronkai Zoltán SJ-vel; Srí Lankáról Borsodba – interjú Tőkés György SJ-vel; beszélgetés Oláh Zsolttal, a Lehetőségek Iskolája új vezetőjével; Az ökológiai megtérés igénye – interjú Benedek Józseffel.

Szent Ignác-év Esély a megtérésre: Arturo Sosa jezsuita generális a Szent Ignác-évről

Rendalapítónk megtérésének idei, 500. évfordulójára a Jézus Társasága Szent Ignác-évet hirdetett. Szerencsés egybeesés, hogy a 2021. május 20. és 2022. július 31. közti időszak magában foglalja a szívünknek oly kedves rendalapítónk szentté avatásának 400. évfordulóját is. E kettős jubileum olyan nagyszerű lehetőséget kínál számunkra, amellyel jól szeretnénk élni. Ne hagyjuk, hogy ez az esztendő hiába teljen el! Arturo Sosa jezsuita generális gondolatai a Szent Ignác-évről.

Szent Ignác-év Ez is camino, de a másik irányban: Szent Ignác zarándokútja Loyolától Manresáig

„Az úton olyasmi történt vele, amit jó lesz leírni, hogy érthető legyen, miként viselkedett Urunk ezzel a lélekkel, aki még vak volt, bár nagy vágy ébredt benne, hogy mindenben, amit képes felismerni, őt szolgálja.” Egész estés film készül róla, de Wikipedia-oldala nincs, mi az? A Camino Ignaciano, azaz a Szent Ignác-zarándokút, amely az „igazi”, Szent Jakab-caminóhoz hasonlóan Spanyolországot szeli át, csak éppen az ellenkező irányban.