Szent Ignác-év Esély a megtérésre: Arturo Sosa jezsuita generális a Szent Ignác-évről

Rendalapítónk megtérésének idei, 500. évfordulójára a Jézus Társasága Szent Ignác-évet hirdetett. Szerencsés egybeesés, hogy a 2021. május 20. és 2022. július 31. közti időszak magában foglalja a szívünknek oly kedves rendalapítónk szentté avatásának 400. évfordulóját is. E kettős jubileum olyan nagyszerű lehetőséget kínál számunkra, amellyel jól szeretnénk élni. Ne hagyjuk, hogy ez az esztendő hiába teljen el! Arturo Sosa jezsuita generális gondolatai a Szent Ignác-évről.

Szent Ignác-év Ez is camino, de a másik irányban: Szent Ignác zarándokútja Loyolától Manresáig

„Az úton olyasmi történt vele, amit jó lesz leírni, hogy érthető legyen, miként viselkedett Urunk ezzel a lélekkel, aki még vak volt, bár nagy vágy ébredt benne, hogy mindenben, amit képes felismerni, őt szolgálja.” Egész estés film készül róla, de Wikipedia-oldala nincs, mi az? A Camino Ignaciano, azaz a Szent Ignác-zarándokút, amely az „igazi”, Szent Jakab-caminóhoz hasonlóan Spanyolországot szeli át, csak éppen az ellenkező irányban.

Szent Ignác-év Mit kaptam a Szent Ignác-i lelkiségtől? Katolikus személyiségek vallomásai

Napjainkban is több millió embernek szolgál iránytűként a Szent Ignác-i lelkiség, legyen szó jezsuitáról, más szerzetesrend tagjáról, világi papról vagy hívőről. Körkérdésünkben arról érdeklődtünk, ki mit kapott a rendalapítótól. Papanek Márta, Veres András, Sebestyén Katalin, Martos Levente Balázs, Vertán György, Laczkó Zsuzsa, Süveges Gergő, Barnai Brigitta és Görföl Tibor vallomása.

M.I.N.D. Szent Ignác összetett személyiségéről szól a jezsuiták negyedéves lapjának új száma

Arturo Sosa generális és Vízi Elemér provinciális a Szent Ignác-évről; a jezsuita rendalapító élete, ahogy a rajzos kedvű Mihalkov Ferenc SJ elképzeli; körkérdés az ignáci lelkiségről; több mint turizmus – a Camino Ignaciano; Szent Ignác titkárának szerepében: Nevelős Gábor SJ; musicalt Szent Ignácról? – interjú Herpainé Velkey Klárával és Kajtor Domonkos SJ-vel; „De mit adtak nekünk a jezsuiták?” – társasjáték Szent Ignáccal; interjú Jancsó Árpád SJ-vel és András Csaba SJ-vel.

Szent Ignác-év A Szent Ignác megtérésnek 500. évfordulóját ünneplő emlékesztendő elé

Megtérésének 500. évfordulóján a Jézus Társasága világszerte Szent Ignác-esztendőt hirdetett. Az idén május 20-án kezdődő ünnepi eseménysorozat 2022. július 31-én ér véget, és magában foglalja a rendalapító szentté avatásának 400. évfordulóját is. Vízi Elemér SJ, a magyar rendtartomány provinciálisának írása a kettős jubileum elé.

Camino Ignaciano Zarándokfilm Szent Ignác lába nyomában

2022-ben lesz ötszáz éve, hogy Íñigo López de Loyola megtette híres zarándoklatát a spanyolországi Loyola és Manresa között. A Szent Ignác útja címmel nyáron forgatott magyar dokumentumfilm résztvevői a jezsuita rendalapító vándorlását járták végig, hogy majd a 2020/21-es emlékévben világszerte bemutassák az alkotást. Balázs Zsuzsa társforgatókönyvíró naplószerűen számol be a forgatás előkészületeiről és kulisszatitkairól.

Examen Ima otthonra: töltsd jezsuitával Szent Ignác legkedvesebb negyedóráját, az exament!

A Szent Ignác-i examen a szerető figyelmesség imája. Kerete rendkívül egyszerű: napunk egy alkalmas időpontjában elcsendesedünk, és visszatekintünk az előző examen óta eltelt időre. Lényege a bennünk működő erők, belső megmozdulások mérlegelése, kiértékelése. Az examen gyakorlata azt szolgálja, hogy megérezzük, megtaláljuk Istent önmagunkban, teljes emberi személyiségünkkel odaforduljunk Istenhez. Az alábbi linken András Csaba SJ vezetésével végezhetjük az exament.