Szent Ignác-év A Szent Ignác megtérésnek 500. évfordulóját ünneplő emlékesztendő elé

Megtérésének 500. évfordulóján a Jézus Társasága világszerte Szent Ignác-esztendőt hirdetett. Az idén május 20-án kezdődő ünnepi eseménysorozat 2022. július 31-én ér véget, és magában foglalja a rendalapító szentté avatásának 400. évfordulóját is. Vízi Elemér SJ, a magyar rendtartomány provinciálisának írása a kettős jubileum elé.

Camino Ignaciano Zarándokfilm Szent Ignác lába nyomában

2022-ben lesz ötszáz éve, hogy Íñigo López de Loyola megtette híres zarándoklatát a spanyolországi Loyola és Manresa között. A Szent Ignác útja címmel nyáron forgatott magyar dokumentumfilm résztvevői a jezsuita rendalapító vándorlását járták végig, hogy majd a 2020/21-es emlékévben világszerte bemutassák az alkotást. Balázs Zsuzsa társforgatókönyvíró naplószerűen számol be a forgatás előkészületeiről és kulisszatitkairól.

Examen Ima otthonra: töltsd jezsuitával Szent Ignác legkedvesebb negyedóráját, az exament!

A Szent Ignác-i examen a szerető figyelmesség imája. Kerete rendkívül egyszerű: napunk egy alkalmas időpontjában elcsendesedünk, és visszatekintünk az előző examen óta eltelt időre. Lényege a bennünk működő erők, belső megmozdulások mérlegelése, kiértékelése. Az examen gyakorlata azt szolgálja, hogy megérezzük, megtaláljuk Istent önmagunkban, teljes emberi személyiségünkkel odaforduljunk Istenhez. Az alábbi linken András Csaba SJ vezetésével végezhetjük az exament.