Szent Ignác-év Ignác, hova sietsz? – jezsuita vetélkedő indul

Vállalkozó szellemű csapatok jelentkezését várják február 15-től, akik készek általános műveltségükre és együttműködési képességeikre épülő feladatokon keresztül tanulni Loyolai Szent Ignác életéről, valamint a Jézus Társasága történetéről és jelenéről. 5-8. évfolyamos diákok ötfős, 9-12. évfolyamos diákok négyfős, felnőttek pedig háromfős csapatokkal vehetnek részt a megmérettetésen. A fődíj vitorláshétvége egy jezsuitával.

Szent Ignác-musical Musical Szent Ignácról – újra az Erkel Színházban!

Második turnéra indul az Ignác-musical; szeptember 20-án az Erkel Színházban ismét bemutatja a miskolci jezsuita gimnázium Magis kórusa. Vizy Márton zeneszerző és Tóth Dávid Ágoston szövegíró kétfelvonásos darabja modern, humorral teli, és fülbemászó, mai dallamokkal mutatja be a jezsuita rendalapító életútját. Cikkünkben belesünk a kulisszák mögé: hogyan készült a produkció, valamint az alkotók vallanak a darabról és Szent Ignáchoz fűződő viszonyukról. Jegyek már kaphatók!

Szent Ignác-év A Szent Ignác-év vége és új kezdet Székelybőn

Szent Ignác halálának július 31-i emléknapján a magyar jezsuiták úgy zárták le a rendalapító megtérésére, illetve szentté avatására emlékező jubileumi esztendőt, hogy egyúttal távlatot nyitottak a jövőre. Ezen a napon a provincia Székelybőn ünnepelt. A megemlékezésen megáldották az itteni Szent Ignác házat, a Szent Adalbert-templomban a Társaságot felajánlották Jézus Szívének, valamint felnőttkeresztelőt is tartottak.

Szent Ignác-év Miskolctól az Erkelig: így készül a Szent Ignácról szóló musical

Velencéből hozatott jelmezek, víz-, füst- és tűzeffektek, a leginnovatívabb fény- és színpadtechnika. A barokk kor óta szokás a Jézus Társaságában, hogy diákjaival tanító jellegű darabokat állítson színpadra. A jezsuita iskoladrámák sora 2022-ben új mérföldkőhöz érkezett: nyáron az Erkel Színházban is bemutatják a miskolci jezsuita gimnázium Magis kórusára írt musicalt Szent Ignácról. Janka György kedvcsináló írása a M.I.N.D. legújabb számából, Pásztor Péter fotóival.

Szentté avatás Szent Ignác 400: így ünneplik a jezsuiták rendalapítójuk szentté avatását

Ünnepi szentmisével, életrajz és bélyeg megjelentetésével, valamint az ukrajnai menekülteket segítő adománygyűjtéssel emlékeznek a magyar jezsuiták rendalapítójukra, Loyolai Ignácra és társaira szentté avatásuk 400. évfordulóján. A Jézus Társasága központi római ünnepségén Ferenc pápa is részt vesz: a szentatya misét mond a jezsuiták anyatemplomában. Összefoglaljuk, mit érdemes tudni az évfordulóról és a március 12-i programokról.

Könyvbemutató Loyolai Szent Ignác életregénye magyarul

Loyolai Ignác szentté avatásának 400. évfordulójára a Jezsuita Kiadó magyarul is megjelenteti a rendalapító életéről 1982-ben készült nagysikerű spanyol regényt. Az Egyedül, gyalog című könyvet az évforduló előestéjén, március 11-én, pénteken 17 órától mutatják be a Párbeszéd Háza konferenciatermében. Az eseményen részleteket olvas fel a kötetből Dóczy Péter színművész, Kaposi Brúnó és a Szent Efrém Férfikar tagjai pedig Szent Ignác-korabeli zenei részleteket szólaltatnak meg.

Szent Ignác-év Ünnepi emlékmise Loyolai Szent Ignác tiszteletére

Március 12-én üljük Loyolai Ignác szentté avatásának 400. évfordulóját. A jeles alkalomból március 12-én, szombaton 18 órától szentmisét mutatunk be a budapesti Jézus Szíve Jezsuita Templomban, majd könyv- és bélyegbemutatóra, valamint szerény fogadásra várjuk barátainkat. Az ünnepi alkalommal a rendtartományhoz kapcsolódó valamennyi templomunkban a március 12-13-i hétvégén összegyűlt adományt a háborús menekültek javára ajánljuk fel.

Szent Ignác-év A jezsuiták tematikus napja a megtérésről

A megtérés villámcsapásszerű változás egy ember életében? Vagy inkább a szív és lélek lankadatlan odaigazítása Istenhez, mely folyamatot a transzcendens egyszeri megtapasztalása elősegítheti, de nem helyettesítheti? Esetleg nem vagy-vagy, hanem lehet is-is? A magyar jezsuiták a Loyolai Szent Ignác ötszáz évvel ezelőtti megtérésére emlékező jubileumi esztendőben, november 6-án a Párbeszéd Házában egy egész napot szentelnek ennek a kérdésnek.