Szent Ignác-musical Az iskoladráma iskolapéldája: a Szent Ignác-musical útja az Erkel színpadáig

Az olimpikonok sem edzés nélkül lesznek bajnokok. Így van ez a miskolci Fényi Gyula jezsuita gimnázium 14-18 éves diákjaiból álló 120 fős Magis kórussal is. A Szent Ignác-musical bemutatóját az Erkel Színházban ugyanis számos előadás, bennmaradós hétvége és turné előzte meg. A következőkben a darab előkészületeinek kulcsszavai alapján adunk betekintést a színpadra állítás folyamatába. Nagy Luca írása.

Szent Ignác-musical Musical Szent Ignácról – újra az Erkel Színházban!

Második turnéra indul az Ignác-musical; szeptember 20-án az Erkel Színházban ismét bemutatja a miskolci jezsuita gimnázium Magis kórusa. Vizy Márton zeneszerző és Tóth Dávid Ágoston szövegíró kétfelvonásos darabja modern, humorral teli, és fülbemászó, mai dallamokkal mutatja be a jezsuita rendalapító életútját. Cikkünkben belesünk a kulisszák mögé: hogyan készült a produkció, valamint az alkotók vallanak a darabról és Szent Ignáchoz fűződő viszonyukról. Jegyek már kaphatók!

Szent Ignác-év A Szent Ignác-év vége és új kezdet Székelybőn

Szent Ignác halálának július 31-i emléknapján a magyar jezsuiták úgy zárták le a rendalapító megtérésére, illetve szentté avatására emlékező jubileumi esztendőt, hogy egyúttal távlatot nyitottak a jövőre. Ezen a napon a provincia Székelybőn ünnepelt. A megemlékezésen megáldották az itteni Szent Ignác házat, a Szent Adalbert-templomban a Társaságot felajánlották Jézus Szívének, valamint felnőttkeresztelőt is tartottak.

Szent Ignác-musical Itt hallható a Szent Ignác-musical összes dala!

Június 28-án egy napra birtokba vettük az Erkel Színházat. A miskolci jezsuita gimnázium Magis Kórusa már kora reggeltől próbált a Szent Ignácról készült musical esti díszbemutatójára. Nagy erőkkel zajlott a hang- és fénybeállítás, tévéstábok, fotósok jöttek-mentek, fél hattól pedig sajtóbeszélgetést tartottunk. Hét órakor a diáktársulat belekezdett, és bő három órára elvarázsolta a közel 1800 fős közönséget. Ezen a linken közzétesszük a musical összes betétdalát.

Saint Ignatius Year A Hungarian musical on the life of Saint Ignatius

As the Ignatian Year is drawing to its close, the Hungarian Jesuit Province presented a musical on the life of the founder of the Society of Jesus. The music was written by composer Márton Vizy, and the lyrics by Ágoston Dávid Tóth, renowned Hungarian authors of other similar plays. The musical was performed by the students of Fényi Gyula Jesuit High School in several Hungarian locations, then finally, on 28 July, it will be staged in Erkel Theatre in Budapest, affiliated to the Hungarian State Opera House with 1800 seats.

Szent Ignác-év Miskolctól az Erkelig: így készül a Szent Ignácról szóló musical

Velencéből hozatott jelmezek, víz-, füst- és tűzeffektek, a leginnovatívabb fény- és színpadtechnika. A barokk kor óta szokás a Jézus Társaságában, hogy diákjaival tanító jellegű darabokat állítson színpadra. A jezsuita iskoladrámák sora 2022-ben új mérföldkőhöz érkezett: nyáron az Erkel Színházban is bemutatják a miskolci jezsuita gimnázium Magis kórusára írt musicalt Szent Ignácról. Janka György kedvcsináló írása a M.I.N.D. legújabb számából, Pásztor Péter fotóival.

Szent Ignác 400 Szent Ignác postafordultával: ünnepi emlékbélyeg készült a jezsuita rendalapítóról

A Magyar Posta március 11-én bélyeget bocsátott ki Loyolai Ignác szentté avatásának 400. évfordulójára. A jezsuitákkal régóta együttműködő Szabó Ferenc grafikus alkotásának előterében a Jézus Társasága alapítója látható egy XVI. századi olajfestmény alapján. Mellette a jezsuita rend jelképe, a háttérben pedig a Jézus Szíve Jezsuita Templom homlokzata kapott helyet. Az 50 ezer példányban kinyomtatott bélyeg névértéke 685 forint.

Szentté avatás Szent Ignác 400: így ünneplik a jezsuiták rendalapítójuk szentté avatását

Ünnepi szentmisével, életrajz és bélyeg megjelentetésével, valamint az ukrajnai menekülteket segítő adománygyűjtéssel emlékeznek a magyar jezsuiták rendalapítójukra, Loyolai Ignácra és társaira szentté avatásuk 400. évfordulóján. A Jézus Társasága központi római ünnepségén Ferenc pápa is részt vesz: a szentatya misét mond a jezsuiták anyatemplomában. Összefoglaljuk, mit érdemes tudni az évfordulóról és a március 12-i programokról.