Szent Ignác-év Ignác, hova sietsz? – jezsuita vetélkedő indul

Vállalkozó szellemű csapatok jelentkezését várják február 15-től, akik készek általános műveltségükre és együttműködési képességeikre épülő feladatokon keresztül tanulni Loyolai Szent Ignác életéről, valamint a Jézus Társasága történetéről és jelenéről. 5-8. évfolyamos diákok ötfős, 9-12. évfolyamos diákok négyfős, felnőttek pedig háromfős csapatokkal vehetnek részt a megmérettetésen. A fődíj vitorláshétvége egy jezsuitával.

Szent Ignác év Szent Ignác nyomában zarándokolhatunk a nappalinkban – hála a jezsuita telefonos alkalmazásnak

Ingyenes okostelefon-alkalmazással rukkolt elő a jezsuiták római központja, hogy lelki élményt nyújtson azokról a helyszínekről, amelyek Loyolai Szent Ignácot formálták. A felhasználók térképeken, 360 fokos fényképeken, hangfelvételeken és szöveges meditációkon keresztül megismerhetik Ignác életútjának 44 fontos állomását – akár virtuálisan otthonról, akár a helyszínen. Az alkalmazás angol, spanyol, olasz és francia nyelven készült el, Android és iOS rendszeren egyaránt.

Szent Ignác-musical Szent Ignác farmerban – visszatekintés a jezsuita musicalre

A nyáron zárult Szent Ignác-év hazai csúcspontja volt a jezsuita rendalapítóról szóló magyar musical bemutatója az Erkel Színházban, a miskolci Fényi Gyula jezsuita gimnázium Magis kórusának előadásában. Hogyan élték meg az Ignác, a lelkek lovagja című darab sikerét, milyen ajándékokat kaptak az alkotás során, és mik a további terveik? Vizy Márton zeneszerzővel és Tóth Dávid Ágoston szövegíróval beszélgettünk.

Szent Ignác-musical Az iskoladráma iskolapéldája: a Szent Ignác-musical útja az Erkel színpadáig

Az olimpikonok sem edzés nélkül lesznek bajnokok. Így van ez a miskolci Fényi Gyula jezsuita gimnázium 14-18 éves diákjaiból álló 120 fős Magis kórussal is. A Szent Ignác-musical bemutatóját az Erkel Színházban ugyanis számos előadás, bennmaradós hétvége és turné előzte meg. A következőkben a darab előkészületeinek kulcsszavai alapján adunk betekintést a színpadra állítás folyamatába. Nagy Luca írása.

Szent Ignác-musical Musical Szent Ignácról – újra az Erkel Színházban!

Második turnéra indul az Ignác-musical; szeptember 20-án az Erkel Színházban ismét bemutatja a miskolci jezsuita gimnázium Magis kórusa. Vizy Márton zeneszerző és Tóth Dávid Ágoston szövegíró kétfelvonásos darabja modern, humorral teli, és fülbemászó, mai dallamokkal mutatja be a jezsuita rendalapító életútját. Cikkünkben belesünk a kulisszák mögé: hogyan készült a produkció, valamint az alkotók vallanak a darabról és Szent Ignáchoz fűződő viszonyukról. Jegyek már kaphatók!

Szent Ignác-év A Szent Ignác-év vége és új kezdet Székelybőn

Szent Ignác halálának július 31-i emléknapján a magyar jezsuiták úgy zárták le a rendalapító megtérésére, illetve szentté avatására emlékező jubileumi esztendőt, hogy egyúttal távlatot nyitottak a jövőre. Ezen a napon a provincia Székelybőn ünnepelt. A megemlékezésen megáldották az itteni Szent Ignác házat, a Szent Adalbert-templomban a Társaságot felajánlották Jézus Szívének, valamint felnőttkeresztelőt is tartottak.

Szent Ignác-musical Itt hallható a Szent Ignác-musical összes dala!

Június 28-án egy napra birtokba vettük az Erkel Színházat. A miskolci jezsuita gimnázium Magis Kórusa már kora reggeltől próbált a Szent Ignácról készült musical esti díszbemutatójára. Nagy erőkkel zajlott a hang- és fénybeállítás, tévéstábok, fotósok jöttek-mentek, fél hattól pedig sajtóbeszélgetést tartottunk. Hét órakor a diáktársulat belekezdett, és bő három órára elvarázsolta a közel 1800 fős közönséget. Ezen a linken közzétesszük a musical összes betétdalát.

Saint Ignatius Year A Hungarian musical on the life of Saint Ignatius

As the Ignatian Year is drawing to its close, the Hungarian Jesuit Province presented a musical on the life of the founder of the Society of Jesus. The music was written by composer Márton Vizy, and the lyrics by Ágoston Dávid Tóth, renowned Hungarian authors of other similar plays. The musical was performed by the students of Fényi Gyula Jesuit High School in several Hungarian locations, then finally, on 28 July, it will be staged in Erkel Theatre in Budapest, affiliated to the Hungarian State Opera House with 1800 seats.