Évforduló Kortársunk, Kaszap István

„Tisztasága, egyszerű józan hite, normalitása ma is példaértékű.” A fiatalon elhunyt jezsuita novícius, Kaszap István boldoggá avatási eljárása már röviddel a halála után elindult, de a kommunizmus idején megakadt. Nemrég – Sajgó Szabolcs SJ mellé – Koronkai Zoltán SJ viceposztulátori kinevezést kapott. Őt kérdezte a folyamatról Hadházy Anna, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia újságíró-tanfolyama öregdiákja a M.I.N.D. legújabb számában.

Sajtóanyag Hét tévhit és összeesküvés-elmélet a jezsuitákról

Világuralomra törő titkos társaság, a haladás ellenségei, a Titanic elsüllyesztői? A világ minden lakott földrészén, 120 országban tevékenykedő jezsuiták nem élnek kolostorokban, belépésük után is megtartják nevüket, nincs sajátos rendi ruhájuk, és egy különleges, negyedik fogadalmat is tesznek. Közel ötszáz év alatt számos tévhit és összeesküvés-elmélet alakult ki a sok tekintetben újítónak számító Jézus Társaságáról. Lássuk, mi az igazság!

Szent Ignác-év Szenttéavatási kisokos

Kiket avattak szentté 1622. március 12-én? Kiket nevez boldognak és szenteknek a katolikus egyház? Hogy néz ki a boldoggá- és szenttéavatási eljárás? Mi a csodák szerepe? Hány jezsuita szentet tisztelünk? Mit tudunk Ignác szentté avatásáról? Cikkükben ezeket a kérdéseket igyekszünk megválaszolni.

Szent Ignác-év A Mátyás-templom jezsuita korszakának története

A Budavári Nagyboldogasszony-templom ma ismert gótikus arculatát csak a 19. század utolsó évtizedeiben zajló felújítása során nyerte el. Közkeletű elnevezése, a „Mátyás-templom” szintén ekkortájt ragadt rá, miután megtalálták a tornyán I. Mátyás király címerét. A templom a középkorban épült, a munkálatok több szakaszban zajlottak. Mielőtt mai formáját elnyerte, volt dzsámi, később jezsuita templom is.

Jezsuita történelem Egyedülálló kötet a jezsuiták hazai történetéről

Szeptember 7-én, a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya védőszentjeinek – a kassai vértanúknak – ünnepén jelent meg a Jezsuiták Magyarországon – A kezdetektől napjainkig című kötet, amely a Társaság közel fél évezredes hazai történetét mutatja be. Bár számos publikáció létezik a magyarországi jezsuiták történetéről, olyan kötet mindeddig nem látott napvilágot, amely ennek a történetnek az eseményeit összegyűjtené, és összefüggéseiben láttatná.

Könyvbemutató A Jezsuiták Magyarországon című kötet szakmai bemutatója a Pázmányon

Október 7-én, csütörtökön este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szent II. János Pál pápáról elnevezett dísztermében mutatták be a Jezsuiták Magyarországon – A kezdetektől napjainkig című díszes, több mint hatszáz oldalas kötetet, melynek szerkesztői Szokol Réka és Szőnyi Szilárd voltak. A kötet a JTMR – Jezsuita Kiadó gondozásában jelent meg. Bodnár Dániel tudósítása a Magyar Kurírból, Lambert Attila fényképeivel.

M.I.N.D. Jezsuiták cselekedetei: egyedülálló kötet a Jézus Társasága hazai történetéről

Bele lehet-e sűríteni fél évezredet ötszáz oldalba? Fel kellett-e valamit áldozni a tudományosságból a közérthetőség oltárán? Mit üzen egy börtönben madzagból készített rózsafüzér fotója vagy egy világháborús karikatúra? Interjú a Jézus Társasága magyarországi történetéről szóló, ősszel megjelenő kötet szerkesztőjével, Szokol Rékával. Kollégánk a Jezsuita Levéltár és Rendtörténeti Könyvtár munkatársa, a maga nemében egyedülálló könyv pedig a Szent Ignác-év kiadványai közé tartozik.

Kauser József, a pesti Jézus Szíve-templom tervezője

A pesti Jézus Szíve-templom tervezője Kauser József volt, egy régi józsefvárosi építész és kőfaragó család sarja. A Kauser család Elszászból vándorolt Pestre, már a XVII. sz. végén, a XVIII. században polgárjogot nyertek. Kauser József (1787–1841) az első a családból, aki mint építész és kőfaragó tevékenykedett, 1815-ben kapott pesti polgárjogot, Az öt fia közül négy szintén … "Kauser József, a pesti Jézus Szíve-templom tervezője" bővebben