Évforduló Kortársunk, Kaszap István

„Tisztasága, egyszerű józan hite, normalitása ma is példaértékű.” A fiatalon elhunyt jezsuita novícius, Kaszap István boldoggá avatási eljárása már röviddel a halála után elindult, de a kommunizmus idején megakadt. Nemrég – Sajgó Szabolcs SJ mellé – Koronkai Zoltán SJ viceposztulátori kinevezést kapott. Őt kérdezte a folyamatról Hadházy Anna, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia újságíró-tanfolyama öregdiákja a M.I.N.D. legújabb számában.

Szent Ignác-év A Mátyás-templom jezsuita korszakának története

A Budavári Nagyboldogasszony-templom ma ismert gótikus arculatát csak a 19. század utolsó évtizedeiben zajló felújítása során nyerte el. Közkeletű elnevezése, a „Mátyás-templom” szintén ekkortájt ragadt rá, miután megtalálták a tornyán I. Mátyás király címerét. A templom a középkorban épült, a munkálatok több szakaszban zajlottak. Mielőtt mai formáját elnyerte, volt dzsámi, később jezsuita templom is.

Jezsuita történelem Egyedülálló kötet a jezsuiták hazai történetéről

Szeptember 7-én, a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya védőszentjeinek – a kassai vértanúknak – ünnepén jelent meg a Jezsuiták Magyarországon – A kezdetektől napjainkig című kötet, amely a Társaság közel fél évezredes hazai történetét mutatja be. Bár számos publikáció létezik a magyarországi jezsuiták történetéről, olyan kötet mindeddig nem látott napvilágot, amely ennek a történetnek az eseményeit összegyűjtené, és összefüggéseiben láttatná.

Könyvbemutató A Jezsuiták Magyarországon című kötet szakmai bemutatója a Pázmányon

Október 7-én, csütörtökön este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szent II. János Pál pápáról elnevezett dísztermében mutatták be a Jezsuiták Magyarországon – A kezdetektől napjainkig című díszes, több mint hatszáz oldalas kötetet, melynek szerkesztői Szokol Réka és Szőnyi Szilárd voltak. A kötet a JTMR – Jezsuita Kiadó gondozásában jelent meg. Bodnár Dániel tudósítása a Magyar Kurírból, Lambert Attila fényképeivel.

M.I.N.D. Jezsuiták cselekedetei: egyedülálló kötet a Jézus Társasága hazai történetéről

Bele lehet-e sűríteni fél évezredet ötszáz oldalba? Fel kellett-e valamit áldozni a tudományosságból a közérthetőség oltárán? Mit üzen egy börtönben madzagból készített rózsafüzér fotója vagy egy világháborús karikatúra? Interjú a Jézus Társasága magyarországi történetéről szóló, ősszel megjelenő kötet szerkesztőjével, Szokol Rékával. Kollégánk a Jezsuita Levéltár és Rendtörténeti Könyvtár munkatársa, a maga nemében egyedülálló könyv pedig a Szent Ignác-év kiadványai közé tartozik.

Kauser József, a pesti Jézus Szíve-templom tervezője

A pesti Jézus Szíve-templom tervezője Kauser József volt, egy régi józsefvárosi építész és kőfaragó család sarja. A Kauser család Elszászból vándorolt Pestre, már a XVII. sz. végén, a XVIII. században polgárjogot nyertek. Kauser József (1787–1841) az első a családból, aki mint építész és kőfaragó tevékenykedett, 1815-ben kapott pesti polgárjogot, Az öt fia közül négy szintén … "Kauser József, a pesti Jézus Szíve-templom tervezője" bővebben