Háború Ukrajnában Összehangolt európai jezsuita válasz az ukrajnai válságra

56 ezer menekültnek segítettek a jezsuiták Európa-szerte az orosz-ukrán háború egy évvel ezelőtti eszkalálódása óta. Több mint 3 millió euró értékben nyújtottak menedéket, humanitárius segítséget, pszichoszociális támogatást az otthonukat elhagyni kényszerülőknek, valamint segítették beilleszkedésüket és oktatásukat nemcsak Ukrajnában, hanem a szomszédos államokban, így Magyarországon is – derült ki az európai Jezsuita Menekültszolgálat éves jelentéséből.

Háború Ukrajnában Jezsuita-anglikán segítség Ukrajnának

Egy lengyel-magyar származású amerikai lelkész és Brüsszelben élő angol püspöke a Church of England európai egyházmegyéje élén; a budapesti anglikán gyülekezet, illetve az abból kinövő ökumenikus együttműködés a magyar jezsuitákkal a kárpátaljai Ungváron tartózkodó háborús menekültek megsegítésére. Szőnyi Szilárd írása a magyar Jezsuita Menekültszolgálat és a budapesti Szent Margit Anglikán Episzkopális Egyház újkeletű kapcsolatának gyümölcséről.

Jezsuita Menekültszolgálat Kétkamionnyi segélyszállítmány Kárpátaljára

Működésének eddigi legnagyobb adományát, két kamionnyi segélyszállítmányt küldött a háború sújtotta Ukrajnába a Jezsuita Menekültszolgálat. A kárpátaljai Munkácsra szánt 2x20 tonna – összesen 66 raklap – élelmiszer, tisztítószer és higiéniai eszköz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével ért célba. A támogatást a kormányzati Hungary Helps program civil és egyházi szervezetek számára rendelkezésre álló nagyobb keretösszege tette lehetővé.

Háború Ukrajnában Lengyel jezsuita harkivi szolgálata az orosz csapatok támadásának árnyékában

„Amint jön egy újabb bomba, és lerombol egy építményt, az emberek összegyűlnek és kitakarítják az utcákat, így csak a lerombolt épület marad ott. Az ágyások tele vannak virágokkal, a parkokban a fákat nyírják... Mindez a harkiviak életért való küzdelmét fejezi ki.” A lengyel Mykhailo Stanchyshyn SJ Harkivban szolgál, az orosz-ukrán háború frontvonalának egyik városában. Az alábbi interjúban megosztja tapasztalatait a hadihelyzetről.

Háború Ukrajnában Jezsuiták a menekültekért: negyedéves összegzés

Az Ukrajnában február végén kitört háború váratlan módon helyezte az eddiginél is fokozottabb készenlétbe a Jezsuita Menekültszolgálatot. Összefoglalónkban bemutatjuk, hogy a szervezet és a rendtartomány többi egysége milyen módon vette ki részét a humanitárius válság enyhítéséből annak első három hónapjában. Szőnyi Szilárd cikke a magyar jezsuiták negyedéves lapja, a M.I.N.D. 2022. nyári számában jelent meg.

Jezsuita Menekültszolgálat „Nem menekültek: emberek” – magyar mint idegen nyelv tanár az ukrán háborús menekültekről

Egy menekült gyerek is legfőképp gyerek, akinek a biztonságos, szerető környezet a legfontosabb – mondja Székely Orsolya, a Jezsuita Menekültszolgálat (JMSZ) oktatási koordinátora. A magyar mint idegen nyelv tanárral a háborús menekültek iskolai integrációjáról, a JMSZ ezt segítő oktatási segédanyagairól és a komfortzónából való kilépés előnyeiről beszélgetett Feke György provinciánk negyedéves lapja, a M.I.N.D. 2022. nyári számában.

Pályázat Idegenek az ajtómban? – Irodalmi pályázatot hirdet a Jezsuita Menekültszolgálat

14-22 éves korosztálynak szóló irodalmi pályázatot hirdet a Jezsuita Menekültszolgálat. Olyan, legfeljebb 20 ezer karakter terjedelmű, korábban nem publikált lírai és prózai alkotásokat várnak, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a befogadás témájához. A nyertes alkotásokat pénzjutalommal díjazzák, elektronikus kiadványban publikálják, egy mű pedig – különdíjként – megjelenhet A Szív című jezsuita magazinban. A beküldés határideje: június 16.

Háború Ukrajnában Szociális munkást keres a Jezsuita Menekültszolgálat

Ügyfélközpontú, elsősorban az Ukrajnából Magyarországra menekülő emberek ügyeinek intézését és lakhatásuk támogatását segítő szociális munkást vár csapatába a Jezsuita Menekültszolgálat. A rugalmas és izgalmas munkakör kiváló szakmai fejlődési lehetőséget kínál. Jelentkezni május 15-ig lehet e-mailben. Előnyt jelent a menekültekkel végzett munkatapasztalat, valamint az angol és magyar mellett az ukrán nyelvismeret.