Pályázat Idegenek az ajtómban? – Irodalmi pályázatot hirdet a Jezsuita Menekültszolgálat

14-22 éves korosztálynak szóló irodalmi pályázatot hirdet a Jezsuita Menekültszolgálat. Olyan, legfeljebb 20 ezer karakter terjedelmű, korábban nem publikált lírai és prózai alkotásokat várnak, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a befogadás témájához. A nyertes alkotásokat pénzjutalommal díjazzák, elektronikus kiadványban publikálják, egy mű pedig – különdíjként – megjelenhet A Szív című jezsuita magazinban. A beküldés határideje: június 2.

Háború Ukrajnában Szociális munkást keres a Jezsuita Menekültszolgálat

Ügyfélközpontú, elsősorban az Ukrajnából Magyarországra menekülő emberek ügyeinek intézését és lakhatásuk támogatását segítő szociális munkást vár csapatába a Jezsuita Menekültszolgálat. A rugalmas és izgalmas munkakör kiváló szakmai fejlődési lehetőséget kínál. Jelentkezni május 15-ig lehet e-mailben. Előnyt jelent a menekültekkel végzett munkatapasztalat, valamint az angol és magyar mellett az ukrán nyelvismeret.

Háború Ukrajnában Jezsuiták és barátaik a menekültekért – a hatodik hét mérlege

Az Ukrajnában dúló háború első napjaiban azzal szólítottuk meg barátainkat, hogy legyenek partnereink a menekültek segítésében. A felhívásra több százan jelentkeztek, ki pénzbeli támogatással, ki természetbeni adománnyal, más szállás felajánlásával vagy önkéntes munkával. A rászorulók nevében is köszönjük az összefogást, melynek gyümölcseiről – a teljesség igénye nélkül – az alábbiakban adunk számot. A 6. hét mérlege.

Álláshirdetés Nyelvtanári állás a Jezsuita Menekültszolgálatnál

Magyar mint idegen nyelv tanárt keres a magyarországi Jezsuita Menekültszolgálat. A feladat általános és középiskolai korosztály iskolai, illetve szervezett keretek között történő oktatása, valamint a hazánk által befogadott magyarul nem beszélő kiskorúak iskolai életének támogatása. Empatikus, ügyfél- és gyermekközpontú, csapatjátékos, jó írás- és párbeszédkészséggel rendelkezők jelentkezését várják április 18-ig e-mailben.

Adománygyűjtés Egy est Covid-árvákért és menekült gyermekekért

A koronavírus-járvány következtében elárvult, valamint az ukrán-orosz háború sújtotta területekről menekülő családok gyermekei megsegítésére szervez jótékonysági koncertet a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia és a Párbeszéd Háza. Az április 9-iki eseményen elhivatott és tehetséges orvos-zenészek lépnek fel és számolnak be élményeikről. A koncert ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Adományokat online és a helyszínen is elfogadnak.

Háború Ukrajnában Jezsuiták és barátaik a menekültekért – a negyedik hét mérlege

Az Ukrajnában dúló háború első napjaiban azzal szólítottuk meg barátainkat, hogy legyenek partnereink a menekültek segítésében. A felhívásra több százan jelentkeztek, ki pénzbeli támogatással, ki természetbeni adománnyal, más szállás felajánlásával vagy önkéntes munkával. A rászorulók nevében is köszönjük az összefogást, melynek gyümölcseiről – a teljesség igénye nélkül – az alábbiakban adunk számot. A negyedik hét mérlege.

Háború Ukrajnában Sajgó Szabolcs SJ a Jezsuita Menekültszolgálatról

„A háború kitörésekor az fogalmazódott meg bennem, hogy miért mennék Afrikába, amikor itt van szükség segítségre.” Hogyan segítenek Ukrajnának és Ukrajnában a jezsuiták? Milyen helyzetekkel találkozott az elmúlt hónapban a határon és a pályaudvarokon? Mit kezdjünk a háború okozta lelki traumákkal? Erről kérdeztük Sajgó Szabolcsot, a hazai Jezsuita Menekültszolgálat felelősét, az ukrajnai humanitárius válság kezelésével megbízott magyarországi jezsuitát.

Háború Ukrajnában Menekültek Ukrajnából – magyar segítők és befogadók élményei

Az ukrajnai háború kirobbanása óta számos család jelezte a magyar jezsuitáknál, hogy rövidebb vagy hosszabb időre befogadna menekülteket. A legtöbben saját otthonukat osztják meg, és egy-egy szobát ajánl fel az érkezőknek, de olyan is akad, aki különálló lakással vagy házzal tud segíteni. Emellett barátaink, illetve a rendtartomány munkatársai közül több mint százan önkéntes munkára jelentkeztek. Az alábbiakban az ő élménybeszámolóikat közöljük. Összeállításunkat folyamatosan frissítjük.