Oltárszentelés, püspöki mise, szerzetesi fogadalom – 110 éves provinciájuk ünnepére hívnak a jezsuiták

Bár évszázadok óta tevékenykednek magyar jezsuiták a Kárpát-medencében, a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya csak 110 éve lett önálló. A hazánkban élő jezsuiták addig az osztrák, majd az osztrák-magyar provinciához tartoztak, és a védőszentjükként tisztelt – idén épp 400 esztendeje kivégzett – kassai vértanúk ünnepén, 1909. szeptember 7-én nyerték el a függetlenséget.

A kassai vértanúk emlékére a provincia augusztusban zarándoklatot szervezett a felvidéki városba, a budapesti Jézus Szíve Jezsuita Templomban pedig szeptember 7-én, szombaton 11 órakor Cserháti Ferenc, a külföldi magyar lelkipásztori szolgálatért felelős püspök szentmisét mutat be a kettős jubileum tiszteletére. Ugyanezen alkalommal Bartók Tibor SJ leteszi ünnepélyes fogadalmát.

Az eseményt még jelesebbé teszi, hogy az április végén kezdődött felújítási munkálatok épp most fejeződnek be a Mária utcai templomban és egykori rendházban. Kicserélték a tetőhéjazatot, valamint megtisztultak, illetve megújultak a főhajó belső burkolatai. Újrakábelezték a templom elektromos hálózatának jelentős részét, padlófűtést kapott az oltártér, a szentély mögötti tetőtérben megbúvó egykori kiskönyvtár és társalgó pedig közösségi irodává alakult. A főhajó díszkivilágítása és a szentély új bútorzata szeptember elejére készül el, így a szeptember 7-iki ünnepi szentmise keretében Cserháti Ferenc püspök megáldja a templomot és felszenteli az új oltárt is.

P. Vízi Elemér SJ provinciális és a jezsuita közösség szeretettel vár mindenkit a szertartásra és az azt követő agapéra.

Frissítve: 2019. augusztus 27.