Több, mint tornaterem

Ünnepélyes alapkőletétellel elkezdődött a Közös Tér multifunkcionális csarnok kivitelezése a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium (“Jezsu”) szomszédságában.

„A jezsuiták arról közismertek, hogy szeretik a komoly kihívásokat. Ilyen bátorság kellett a Közös Térhez is, hiszen még nincs ilyesmire példa az országban. Ezen a projekten mindenki csak nyertes lehet, ezért is támogatja Magyarország Kormánya ezt a kezdeményezést jelentős anyagi támogatással, 1,3 milliárd forinttal” – jelentette ki Fülöp Attila helyettes államtitkár köszöntő beszédében, melyben a katolikus egyház, a jezsuita rend és a gimnázium közösségteremtő erejét méltatta.

Dr. Kriza Ákos, Miskolc város polgármestere arra emlékeztetett, hogy a jezsuita rend 1993-ban milyen nagy fába vágta a fejszéjét, amikor elvállalta, hogy az Avas kellős közepén egy szakrális teret és intézményt hozzon létre. „Elődeink, amikor várost építettek, tudták, mi a rend, a város közepén állt a templom és az iskola, de itt, az Avason, szándékosan nem építettek templomot. Az avasiak, illetve az egész város, szívesen fogadta az intézmény létrejöttét.”

Holczinger Ferenc SJ, a Jezsu igazgatója a 25 évvel ezelőtti kezdeteket idézte fel, amikor Dr. Seregély István nyugalmazott érsek úr és Dr. Velkey László professzor kezdeményezésére megszületett a terv, hogy az Avas-délen egy új egyházi és kulturális intézmény szolgálja a várost. „Ma hálával és áldással a szívünkben gondolunk bátor elődeinkre. 1993 óta a Jezsuita gimnázium 1500 diákot bocsátott ki az életbe. Isten akaratát keresve és a környezet szükségleteire figyelve teljesítjük küldetésünket.” Ferenc atya hozzátette: „közel 10 évvel ezelőtt azt a merész célt tűztünk ki magunk elé, hogy építsünk egy olyan épületet, ahová az iskola teljes közössége befér, olyat, ami a közösség építő tevékenységünket fogja szolgálni. Ez a program – a környezetünkkel folytatott párbeszéd eredményeként – fokozatosan gazdagodott és magáévá tette a leendő partnereink szükségleteit is. Így került sor a Közös Tér meghatározására: az új épület olyan létesítmény legyen, amely szolgálja az iskola növekvő szükségleteit, fokozza a lakókörnyezet életminőségét és elmélyíti a város intézményeivel, kiemelten a sportintézményekkel való együttműködést. Azt kívánom, hogy az új csarnok valóban közös tér lehessen sokak számára, hogy pozitív kisugárzásával sok fiatalt szolgálhasson, valamint járuljon hozzá városunk és hazánk fejlődéséhez. Az eltelt tíz év sok egyeztetéssel és munkával telt. Szilárdan hittük, és most is hisszük, hogy Isten akaratát keresve és a környezet szükségleteire figyelve teljesítjük küldetésünket. És reméljük, hogy a Gondviselő Isten jótevőket is küld nekünk, akik segítségével valóra válhat az álmunk. Köszönetet mondok mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ma elkezdhetjük a munkát!”

Az ünnepség egyik fénypontjaként a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium négy diákja megtöltötte az időkapszuát, melyet P. András Attila SJ rendi ökonómus és miskolci elöljáró, a provinciális atya képviseletében megáldott. A jövőnek szánt üzenetek közé többek között egy Minap újság, a legutóbbi Barátainknak jezsuita újság, a Magis diákújság, az iskola évkönyve, a dolgozók és diákok teljes névsora, az osztályok üzenetei, rajzai, egy jezsus tornapóló, és egy feszület került. A másik vidám pillanat akkor érkezett el, amikor a Magis kórus énekétől kísérve, az 5-6. évfolyam mosolygó díszsorfala között, kamerás újságírók és jezsuitás mezbe öltözött sportolóink csoportja közepette a díszvendégek levonultak a domboldalra, megszemlélték a talaj előkészítését, melyet a kivitelező már napok óta igen hatékonyan végez, majd helyére eresztették az időkapszulát. A Közös Tér szellemi atyjainak és támogatóinak képviseletében a helyettes államtitkár úr, a polgármester úr, az ökonómus és az iskolaigazgató atya közösen helyezték el az alapkövet az időkapszula fölé, és közösen be is betonozták, miközben az ötödikesek a kerítésen át, csivitelve szemlélődtek.

Molnár Attila, a gimnázium testnevelés munkacsoport-vezetője elmondta: „Karácsony után már nem lesznek folyosón vagy táncteremben tartott testnevelésórák. Az új csarnokban egyszerre három foglalkozást lehet majd tartani megfelelő körülmények között. A mindennapi testnevelés kulturált feltételei így teljesen rendelkezésre fognak állni az iskolában.” Az iskolában jelenleg 25 osztályban 770 gyermek tanul. Az intézményben 25 tanterem és 18 szaktanterem található. Mivel az iskola felmenő rendszerben bővül, 2023-ban 28 osztályban 850 fő fölött lesz a diáklétszám.

A Közös Tér tervezése 2017. februárjától novemberig zajlott; a közbeszerzési eljárás lezárulta után, 2018 tavaszán kezdődő kivitelezésre egy év áll rendelkezésre, de a körülmények kedvező alakulása esetén karácsonyra már el is készül az épület. A multifunkcionális tornacsarnok játékterében keresztben két kosárlabda edzőpálya, hosszában futsal mérkőzések megtartására is alkalmas, szabvány méretű kosárlabdapálya kerül kialakításra, melyhez 240 fős mobil lelátó és edzőterem is kapcsolódik. A csarnok helyet ad majd városi sportintézmények által szervezett sporteseményeknek és nagyobb iskolai rendezvényeknek egyaránt. A mintegy 1,3 milliárd forintos projekt megvalósításátaz Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja költségvetési forrásból, a kivitelezést a miskolci PEKA-BAU 2000 Építőipari Kft. valósítja meg.
A Közös Tér projekt alakulása a Jezsu honlapján követhető lépésről lépésre.

Frissítve: 2018. április 24.