Újabb húsz fiatal végezte el az európai jezsuiták vezetőképző programját

Február 19-én tartották a European Leadership Programme (ELP) hatodik kurzusának diplomaosztó ünnepségét Brüsszelben. Az Európai Jezsuita Provinciálisok Konferenciájának égisze alatt működő nemzetközi nonprofit szervezet továbbképzését ezúttal húsz fiatal végezte el, köztük több magyar is. Feledy Botond, a program igazgatója arra buzdította őket, hogy ki-ki saját szakterületén belül törekedjen a társadalmi igazságosság megvalósítására.

Délkelet-ázsiai emberi jogi aktivista, görög politológus, horvát nemzetközi jogász, spanyol EU-történész és magyar városkutató is részt vett az ELP 2021. októberében indult képzésén. Az öthónapos tréning résztvevői a politika, a közösség, a szolgálat, a coaching és a képzés területén mélyíthették el vezetéselméleti és -gyakorlati tudásukat.

A képzés jezsuita lelkiségi alapokra épül, a 11 országból érkező fiatalok a tanulás mellett hátrányos helyzetű csoportokkal foglalkoztak, rendszeresen beszélgettek európai uniós, nagyvállalati, civil és egyházi vezetőkkel a pályafutásukról, valamint a munkájuk során jelentkező etikai kihívásokról.

Jean-Claude Hollerich SJ bíboros, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottságát vezető luxemburgi érsek az ünnepségen arra emlékeztette a fiatalokat, milyen fontos az európai demokrácia és vezetés a világ békéjének megőrzésében. A hallgatók nevében Király Kamilla politológus, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság gyakornoka értékelte a képzést, kiemelve az ELP közösségépítő szerepét.

A most oklevelet szerzett tíz férfival és tíz nővel együtt már a hatvanat is meghaladja az ELP öregdiákjainak száma, akik Európa meghatározó intézményeiben dolgoznak, kutatnak vagy folytatják tanulmányaikat. Feledy Botond, a magyar jezsuiták Társadalmi Reflexió Intézetének ügyvezetője, az ELP-t működtető Európai Jezsuita Szociális Központ igazgatóhelyettese arra buzdította őket, hogy az ukrán-orosz konfliktus árnyékában ki-ki saját szakterületén törekedjen a társadalmi igazságosság megvalósítására.

Frissítve: 2022. március 02.