Újabb jezsuita vértanú

2014. április 7-én 8 órakor, a szíriai Homsz városában, egy ismeretlen álarcos fegyveres behatolt a jezsuita rendház épületébe és a holland származású P. Frans van der Lugt jezsuita atyával akart beszélni. Miután a rendház kertjébe mentek az álarcban lévő fegyveres két fejlövéssel azonnal végzett a jezsuita szerzetessel.

Az idén 75. életévét betöltött P. Frans van der Lugt 50 éve élt Szíriában, az arab országot második szülőföldjének tekintette. Szinte egész szerzetesi életén át főleg a szellemileg és testileg sérült gyermekek gondozásával és gondozásuk támogatásáért dolgozott több intézményben.

Az utóbbi két év során Homsz óvárosában az egykor 10.000-es nagyságrendű keresztény közösségből mára mindössze 80 lélek maradt, közöttük a lelkipásztoruk, a holland származású jezsuita.

der_lugt_01

P. Frans van der Lugt tudatosan maradt az ostromlott, éhező városban, hogy erőt öntsön a keresztény és muszlim üldözötteknek. Bár az elmúlt hónapokban többször felajánlották neki, hogy kimenekítik a városból, ezt ő tudatosan elutasította, hiszen ezzel magára hagyta volna gondozottait.

Homsz városa kezdetben a lázadó szír erők kezén volt, jelenleg a kormányerők ellenőrzik.

Az aljazeera.com tudósítása + videó

 

Frissítve: 2016. július 28.