Vietnámi közösség a magyar jezsuiták közösségében ünnepelhette a karácsonyt

Kedves testvéreim,

Közel tíz éve, hogy Magyarországon élő vietnámiak összegyűlnek a Don Bosco templomba karácsonyi időben, hogy együtt ünnepeljék a szentmisét és örvendjenek a karácsonynak. A szaléziak magyar közösségében négy vietnámi szerzetes szolgál most. Tizenegy éve érkeztek, és missziójuk sok gyümölcsöt hoz nem csak a magyarok körében, hanem a hazájuktól távolra szakadt vietnámiak körében is.

A mostani találkozóra érkeztek olyan vietnámiak is, akik a szomszédos országokban dolgoznak vagy tanulnak. Így december 26-án, Budapesten egy egész vietnámi közösség osztozhatott karácsony örömében. Különösen is hálás ez a közösség, hogy Nagy Bálint SJ meghívására a Xavéri Szent Ferenc közösségbe látogathattak és ott ünnepelhették a karácsonyt. Ezen a különleges találkozón három vietnámi szalézi atya vett részt és huszonöt vietnámi világi hívő.

A vietnámi csapatot a Magyarországon munkálkodó három vietnámi jezsuita magiszter és a jezsuita közösség több tagja fogadta nagy szeretettel. A közel harmincfős vietnámi közösség tagjai bár nagyon messze élnek most hazájuktól, mégis közel vannak egymáshoz, barátságra találtak egymással. A jezsuita közösség kis kápolnájában bensőséges és szent karácsony ünnepeltek együtt. Ez volt az első alkalom, hogy egy magyar jezsuita kápolnában vietnámi nyelven szólt a szentmise. Így nem csak az ünneplők voltak boldogok, hanem a magyar jezsuitákat is lenyűgözték. Ezen az ünnepen mind barátok lettünk az Úrban, a Kis Jézusban.

A szentmise után, az elmúlt évben megélt érdekes történeteinket meséltük el egymásnak és karácsonyi dalokat énekeltünk közösen. Bár a karácsonyi hangulat itt nem olyan színes és hangos mint Vietnámban, de ezen napon megérezhettük az igazi örömet: hogy a megszületett Szent Gyermek szeret minket és közel jön hozzánk. Így ez a vietnámi közösség hálás a Xavéri Szent Ferenc közösségnek, hogy megadták a lehetőséget, hogy megtapasztalhassuk a végtelen Isten emberré válásának csodálatos örömét. Ennek az alkalomnak hála mi többet tudunk arról, hogyan élnek Magyarországon a vietnámiak. Ők többet tudnak arról, hogy mit tesz a Jézus Társasága Magyarországon. A magyar jezsuiták pedig többet tudnak a vietnámi kultúráról és szokásokról.

Mint vietnámiak, a szívünk legmélyéből vagyunk hálásak Bálint atyának és a magyar jezsuitáknak, akik befogadtak minket és segítenek minket saját hazájukban. Kívánunk mindenkinek szent karácsonyt és boldog új évet. Imádkozzunk egymásért, és így reméljük, hogy az Úr bőségesen megáldja mindannyiunk misszióját.

Áldott karácsonyt és boldog új évet!

Budapest, 2016. 12. 28.
Phạm Đình Ngọc SJ
(fordította Elek László SJ)

Frissítve: 2017. január 16.