Zólyomi Zsolt és Kiss Ulrich SJ a Páternoszterben

  • Milyen a jó parfüm?
  • Van-e háborúnak illata?
  • Illatvesztés egyenlő biztonságvesztés?
  • Miért kellene tanítani az illatkultúrát?
  • Miért ragad meg bennünk egy illat akár száz évre?

Zólyomi Zsolt parfümőr és Kiss Ulrich jezsuita szerzetes szorult be a felvonóba képletesen a Páternoszter jezsuita podcast hatodik adásában.

Ami szóba került:

 

0.14 „Mindketten az illatok szerelmesei”

A Páternoszterbe ezúttal Zólyomi Zsolt parfümőr, az egyetlen magyar „orr” ragadt be Kiss Ulrich jezsuita szerzetes, a L’Oreal Paris egykori menedzsere társaságában.

4.10 Mi az az „Orr”?

A parfümőrt ne úgy képzeljük el, mint egy csehovi figurát. És milyen az az artparfüm klub, amit Kiss Ulrich SJ hozott létre?

7.00 A legdemokratikusabb luxustermék

Hány család van Magyarországon, amelyik megengedheti magának a legértékesebb parfümöket is? Az ukrán háború miatti gazdasági szankciók bedöntik-e a luxusipart?

10.10 Kézműves forradalom a parfümiparban

Az ipari termelés és a marketing uralma alá hajtotta a parfümgyártást is, ám manapság egyre nagyobb az igény a szerzői kozmetikumokra. Kiss Ulrich saját márkájával korát megelőzve mozdult ebbe az irányba.

14.01 Jó illatú áldozat

Hogyan lett a parfüm szakrális eszközből, Istent dicsőítő jó illatból királyi divat, majd afrodiziákum, manapság pedig pedig az önkifejezés eszköze élethelyzetnek, személyiségnek és konkrét célnak megfelelően?

23.20 Folyékony varázslat

Zólyomi Zsolt tervezett már illatokat a pannonhalmi bencések kozmetikumaihoz (az apátság melletti Illatmúzeumba érdemes beleszagolni), de első világháborús lövészárkok szagát is rekonstruálta egy kiállítás kedvéért.

27.17 Az óvodáktól a versailles-i idősotthonig

Városlakó, fogyasztásra épülő életmódunk egyre inkább elzár minket az illatoktól, pedig a szaglásunk nagyon hasznos érzékszerv, figyelmeztet a veszélyre, érzelmi biztonságot kelt bennünk, és 100 éves emlékeket is képes visszaidézni. Jó hír, hogy a szagláskultúra fejleszthető.

33.11 Miért nem vicc a Covid okozta szaglásvesztés?

A világjárvány sokak által tapasztalt melléktünete nemcsak azért veszélyes, mert nem érezzük a romlott élelmiszer illatát, hanem mert a szaglás elvesztése hosszú távon depressziós, szorongó érzéseket okoz.

40.11 Az illatanyagok etikája

Nemcsak a csalók próbálnak minket az „orrunknál fogva” vezetni, Amerikában a kenyereket is befújják, hogy a polcról leemelt pékárunak friss kenyér illata legyen.

44.18 Liftzene búcsúzóul

Boggie: Parfüm


Korábbi adások:

Szalóki Ági énekes és Kiss Ferenc SJ

Bubnó Márk zenész és Elek László SJ

Győrfi Pál mentőstiszt és Nagy Ernő SJ

Mező Misi zenész és Hiba György SJ

Juhász Anna irodalmár és Sajgó Szabolcs SJ

Az egyes adások meghallgathatók a Páternoszter Spotify csatornáján és az alábbi podcast-alkalmazásokban is:

Spotify
Apple Podcasts
Breaker
Google Podcasts
Pocket Cast
Stitcher
Castbox
Podcast.hu

A Páternoszter médiapartnerei:

Frissítve: 2022. április 18.