Online mise és imádság közvetítése a jezsuitáknál

A koronavírus-járvány felborította az életünket, és megpróbálja minden kapcsolatunkat, talán a hitünket is. Ahhoz, hogy visszataláljunk a lelkünkhöz, és istenkapcsolatunk megerősödjön, az alábbi kapaszkodókat kínáljuk azoknak, akik bekapcsolódnának az interneten elérhető liturgiába, imaalkalmakba. 

Szentmise-közvetítés

 • Hétköznap 17:30, vasárnap 10 és 17:30 órakor a budapesti Jézus Szíve-templom YouTube-csatornáján.
 • Ifjúsági szentmise Holczinger Ferenc atya vezetésével Miskolcról vasárnap 18 órakor a jezsuita gimnázium Facebook-oldalán.
  Élő imaalkalmak

  • A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium hétfőtől péntekig minden reggel 8 órakor és este 8 órakor kb. 5 perces imádságot tart a Facebook-oldalán.
  • 
  Keddenként 18.15-kor online INIGO-imaestbe lehet bekapcsolódni a budapesti Jézus Szíve Jezsuita Templom YouTube-csatornáján.
  • A Jézus Szíve Jezsuita Templom Youtube-csatornáján vasárnaponként 21 órától a Bellovics Gábor segédlelkész által vezetett ima elcsendesedésre, a héten történtek számba vételére, a következő hétre történő ráhangolódásra hív.

  Online Nagyböjti Lelkigyakorlat

  A Manréza mindennapi személyes imádságra hív a nagyböjti felkészülés és Húsvét ünneplése idején. A Hamvazószerdától az Irgalmasság vasárnapjáig (a Húsvétot követő vasárnapig) tartó, a skót jezsuiták által kialakított mintát követő lelkigyakorlat otthon is végezhető. Alapja a személyes ima, a napi elmélkedéseket itt is el lehet olvasni.

  Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálat

  A mentálhigiénés, lelkigondozó szakembert igénylő kérdésekkel a jezsuiták támogatásával működő Oázist javasoljuk keresni. A szolgálat átállt az online és telefonos kísérésre, lásd a honlapjukat.

  Szent Ignác-i imák


  A Szent Ignác-i lelkiségből táplálkozó – szentírásalapú, meditációs, ritmikus, szemlélődő és egyéb – imák és más segédletek az androidos Ignáci Ima-alkalmazásban, illetve ezen a linken.

  Examen

  E sajátos jezsuita lelkiismeret-vizsgálat lényege: reggel, délben vagy este 15 percre elcsendesedünk, és vissza-, illetve előretekintünk az előző examen óta eltelt, valamint az előttünk álló időre. Számba vesszük, miben ismertük fel Isten jelenlétét, mi vitt közelebb hozzá, és akadt-e valami, ami eltávolított tőle. További részletek ezen a linken, s ugyanitt internetes és mobiltelefonos applikáción keresztül vezetett exament és reggeli imát is találunk.

Napi útravaló

Elmélkedés a napi evangélium alapján jezsuiták és önkénteseik közreműködésével hétfőtől péntekig az angol Pray as you go mintájára a Mixcloudon.

Jezsuita videó- és hangarchívum

Youtube-csatornánkon, a Mixcloudon, a Soundcloudon és a Spotifyon számos lelkiségi témájú hanganyag található. Elmélkedések, imák, portrék jezsuitákról és társaikról a küldetésben.

Frissítve: 2021. május 18.